środa, 29 września 2021

Porcja pyszności

Dzisiaj zapraszam na całkiem nowe i pyszne ciasto czekoladowe z musem jabłkowym, herbatnikami z galaretką o smaku agrestowym w polewie kakaowej i masą śmietankową, a na wierzchu bita śmietana posypana startą czekoladą. Wielowarstwowa porcja pyszności. Spróbujecie? Zachęcam. Oto składniki:

Czekoladowe ciasto
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-3 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 łyżki oleju

Mus
-1 kg kwaskowych jabłek
-100 ml zimnej wody
-2 opakowania galaretki pomarańczowej

Masa
-500 ml śmietany
-250 ml serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
-ciastka Szkolne od Dr Gerard pół opakowania
-200 g śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-pół tabliczki startej czekolady

Sposób przygotowania: czekoladowe ciasto: białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i ubijam, następnie dodaję żółtka i olej. Dalej dodaję przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam łyżką. Ciasto przelewam do formy (około 20/30 cm) i piekę przez około 35 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu studzę i przecinam na dwa blaty. Mus: jabłka obieram i ścieram na tarce, przekładam do garnka, dolewam wody i duszę około 10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejący mus wykładam na pierwszy blat ciasta i rozkładam ciastka Szkolne pokrojone na mniejsze kawałki. Masa: śmietanę ubijam z cukrem pudrem, a następnie z mascarpone i wykładam na ciastka. Masę przykrywam ciastem. Wierzch ciasta smaruję ubitą z cukrem pudrem śmietanką i posypuję startą czekoladą. Podaję gdy jest mocno schłodzone, wtedy smakuje najlepiej. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz