Ciasto
-2 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki sody
-2 łyżeczki cynamonu
-5 jajek
-szczypta soli
-3/4 szklanki cukru
-2/3 szklanki oleju
-2 szklanki drobno startej marchewki
-100 g zmielonych na drobno orzechów laskowych
Masa budyniowa
-300 ml mleka
-1 budyń śmietankowy bez cukru
-120 g masła
-3 łyżki cukru
Jabłka
-1 galaretka pomarańczowa
-200 ml wrzątku
-250 g obranych i pokrojonych jabłek
-1 galaretka pomarańczowa
-200 ml wrzątku
-250 g obranych i pokrojonych jabłek
Masa śmietankowa
-250 ml śmietany 36%
-3 łyżki cukru pudru
-250 ml śmietany 36%
-3 łyżki cukru pudru
Polewa
-50 g masła
-25 g cukru
-30 ml wody
-60 g mleka w proszku
-2 łyżeczki kakao
-50 g masła
-25 g cukru
-30 ml wody
-60 g mleka w proszku
-2 łyżeczki kakao
Dodatkowo
-herbatniki Ring od Dr Gerard opakowanie
-kruche Listki od Dr Gerard z cukrem i polewą 8 sztuk
-herbatniki Ring od Dr Gerard opakowanie
-kruche Listki od Dr Gerard z cukrem i polewą 8 sztuk
Sposób przygotowania: tortownicę (średnica 26 cm) wykładam papierem do pieczenia. Jajka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Do miseczki przesiewam mąkę z sodą i cynamonem. Do masy jajecznej wlewam olej oraz wsypuję mąkę (na przemian z olejem do uzyskania jednolitego ciasta). Dodaję marchewkę oraz zmielone orzechy, mieszam łyżką i przelewam do tortownicy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę i dzielę ciasto na 2 części. Spód wkładam do tortownicy. Masa budyniowa: mieszam budyń z cukrem w 100 ml zimnego mleka. Resztę mleka gotuję, następnie wlewam budyń i gotuję mieszając, aż zgęstnieje. Ściągam z gazu i dodaję kawałki masła cały czas mieszam do momentu, aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzę i wylewam na ciasto, rozkładam herbatniki Ring i odstawiam do wystudzenia. Jabłka: obieram jabłka, kroję w kostkę i gotuję z wodą około 5 minut, następnie wsypuję galaretkę i mieszam. Lekko tężejącą galaretkę wylewam na herbatniki i odstawiam do stężenia. Masa śmietankowa: schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem na sztywno. Gotową masę śmietankową wylewam na jabłka. Na masie układam drugą część ciasta. Polewa: masło, wodę oraz cukier podgrzewam, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuści, lekko studzę, dodaję mleko w proszku i miksuję, dodaję kakao mieszam i polewam wierzch ciasta. Polewę dekoruję kruchymi Listkami z cukrem i polewą. Schładzam i gotowe. Do przygotowania tego i każdego innego ciasta wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz