-1 kg sera na serniki 3-krotnie mielonego
-5 jajek
-250 g śmietany 30%
-150 g masła
-1,5 szklanki cukru
-1 budyń śmietankowy z cukrem 60 g
Masa kawowa
-5 łyżek kawy cappuccino
-250 ml mleka
-500 g śmietanki 30%
-5 łyżek cukru pudru
-3 śmietan fixy
-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-2,5 szklanki wrzątku
-herbatniki Ring od Dr Gerard 2 opakowania
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 4 sztuki
Sposób przygotowania: sernik: masło ucieram z cukrem, następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ucieram. Dalej dodaję ser i proszek budyniowy. Śmietanę kremówkę ubijam i dodaję do masy. Białka ubijam na sztywno i łączę z masą. Kawę rozpuszczalną mieszam we wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Blaszkę (około 20/20 cm) wykładam papierem do pieczenia. Część herbatników zamaczam w kawie, układam na dnie blaszki i wykładam połowę masy serowej. Na masie rozkładam namoczone w kawie herbatniki i wykładam pozostałą masę serową. Sernik piekę około 65 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu studzę. Masa kawowa: cappuccino rozpuszczam w mleku, gotuję i odstawiam do wystudzenia. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem, dodaję wystudzoną kawę i śmietan fixy. Mieszam dokładnie i wykładam na wystudzony sernik. Po dokładnym schłodzeniu, a przed podaniem obsypuję pokruszonymi wafelkami Pryncypałkami. Do przygotowania wykorzystałam słodyczce od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze, a moje wypieki niepowtarzalne i wyjątkowe. Przekonajcie się sami i koniecznie przygotujcie. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz