Witam.
Słodycze firmy ,,Dr Gerard” są idealne na każdą okazję powtarzam to nie raz. Są
świetne jako dodatki do innych ciast. Dzisiaj upiekę piernik, a na wierzch
położę ciastka wafelki Pryncypałki ,,Dr Gerard”. Potrzebuję składników takich
jak:1 szklanka cukru,1 szklanka miodu, 1/2 kostki margaryny,6 jaj,2 szklanki
mąki,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka cynamonu,20 g przyprawy do piernika,1 szklanka
śmietany 18%. Polewę przygotuję z czekolady:6 dag gorzkiej czekolady,4 dag
deserowej czekolady,8 dag masła. Margarynę roztapiam z cukrem, miodem i
przyprawą do piernika. Wlewam śmietanę i gotuję. Gdy ostygnie do zimnego dodaję
żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem, mieszam. Na końcu ubijam pianę z
białek, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do dwóch
podłużnych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 175
stopni C przez jedną godzinę. Po ostudzeniu pierniki polewam polewą z czekolady
i dekoruję ciastkami Szkolnymi ,,Dr Gerard”. Jeżeli chodzi o polewę i jeśli
lubimy bardziej deserową czekoladę to możecie dać całą tabliczkę, a pominąć
gorzką i odwrotnie. Zamiast ciastek Szkolnych ,,Dr Gerard” możecie poukładać
owoce, np. malin, wiśnie. Piernik możemy także przełożyć dżemem lub jakąś masą.
Wszystko zależy co lubicie. Ostatnio do ciepłego ciasta dodałam zimne waniliowe
lody. I to wszystko, po prostu prosto i smacznie, a na dodatek tanio. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz