Dla zdrowia.
Cenne właściwości zdrowotne i smakowe orzechów włoskich znane są od
starożytności. Orzechy dostarczają
organizmowi cenne substancje wzmacniające zdrowie. Starsi ludzie
powiadają, że orzechy rozjaśniają myśli. Owoce orzecha zawierają około 50-70%
wyjątkowego tłuszczu-oleju orzechowego, 9-18% białka, cukry i witaminy A, B P,
i E Także sole mineralne, wapń, potas sód, magnez. Mangan, fosfor, siarkę i
inne. Orzechy są pożywieniem
wysokokalorycznym W diecie wegetariańskiej zastępują mięso. Orzechów tradycyjnie używa się u nas do
wypieku ciast (ciasteczek, tortów, pierników), przyrządzania deserów łasowania w chłodne jesienne i zimowe dni.
Zachęcam do wykorzystania orzechów jako dodatek do pysznego deseru z owoców i
ciasteczek od Dr Gerarda.
Oto moja propozycja:
Melon, gruszki,
orzechy, Listki dekorowane od Dr Gerarda.
Z połówki żółtego
melona usuwamy skórkę i pestki. Łyżeczką wydrążamy kuleczki. 3-4.gruszki obrane
i pozbawione gniazdek nasiennych dzielimy na
cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie straciły koloru i
nabrały kwaskowatej nutki. Melon i gruszkę łączymy, dodajemy kilka porwanych na kawałeczki wcześniej umytych i
osuszonych liści rukoli Salaterkę polewamy
sosem który przygotowujemy według uznania na słodko np. z jogurtu naturalnego z
wanilią, lub przygotowując na kwaśno słodko łącząc 2 łyżki winnego octu z 1
łyżką soku z cytryny doprawiając solą i pieprzem Salaterki powinny być
schłodzone, posmarowane wybranym przez nas sosem i wyjęte z lodówki przed
podaniem deseru. W zależności, którą opcję sosu wybierzecie proponują na słodko
na wierzch dodać posiekane orzechy, a na spód pokruszone, ulubione ciasteczka
od Dr Gerarda np. Listki dekorowane lub herbatniki maślane. Jeśli wybierzecie
opcję na kwaśno-słodko to proponuję wykorzystać różnego rodzaju krakersy od Dr
Gerarda. Dekoracynie i dla smaku można wbić pyszną chrupiącą rurkę z kremem o
smaku orzechowym lub cynamonowym. Wybór dostępnych słodyczy z tej firmy jest
ogromny i każdy znajdzie coś pysznego dla siebie i swoich bliskich. .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz