niedziela, 16 października 2022

Przepis dla odważnych.

Przepis dla odważnych.
 
Mam tu na myśli tych, którzy nie muszą lub nie chcą liczyć kalorii. Deser jest przepyszny, nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, niestety to spora dawka kalorii. Łatwość  w przygotowaniu działa na korzyść i wyjątkowość tego deseru. Wykorzystując słodycze od Dr Gerarda, możemy przygotować go sprawnie i estetycznie. Moja propozycja to zróbmy sobie mocną kawę, otwórzmy opakowanie chrupiących wafelków Pryncypałek i zabierzmy się do pracy.

Charlotte z malinami. 

Spód:
250g podłużnych biszkoptów od Dr Gerarda
 
Mus malinowy:
400g malin
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
3 łyżeczki żelatyny
 
Waniliowa masa śmietankowa:
500ml schłodzonej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki pasty waniliowej
2,5 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo maliny i porzeczki do dekoracji (około 500g)

Sposób przygotowania:
Z okrągłej formy zdejmij obręcz i ułóż ją na paterze. Ułóż w niej biszkopty, najpierw pionowo, później na dnie.Aby biszkopty utrzymały się w pionie należy ściąć ich koniec minimalnie pod skosem.(tak aby strona biszkoptu z warstwą cukru była nieco krótsza od warstwy bez cukru). To ułatwi postawienie biszkoptów w taki sposób, aby się nie przewracały.

Przygotowanie musu malinowego:
Maliny zmiksuj razem z cukrem i sokiem z cytryny. Przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. Żelatynę zalej niewielką ilościązimnej wody i odstaw na chwilę  do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w małym rondelku.
Wymieszaj ją z 2 łyżkami przetartych malin, następnie połącz z pozostałą częścią musu dokładnie mieszając.
 
Waniliowa masa śmietanowa:
Schłodzonąśmietankę ubij mikserem razem z cukrem pudrem i pastą z wanilii na sztywno. Z tego odłuż 3 łyżki śmietanki do musu malinowego.Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.Rozpuść ją w niewielkim rondelku. Wymieszaj z niewielką ilością waniliowej masy, następnie połącz z  z pozostałą częścią masy waniliowej dokładnie mieszając. Tak przygotowaną masę przelej do formy z biszkoptami od Dr Gerarda i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Odłożoną porcję bitej śmietany wymieszaj z musem malinowym, odstaw do lodówki (musimy poczekać, aby masa zgęstniała, ale nie stężała całkowicie. Pamiętaj o przemieszaniu masy co jakiś czas). Kiedy masa zgęstnieje przełóż ją na warstwę waniliową. Ułóż w fantazyjny sposób dekorację z owoców i pozostaw w lodówce przez około 3 godziny do schłodzenia.
Taki deser mbędzie miłą niespodzianką dla twoich bliskich i nadchodzących gości. Smacznego     .             
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz