Przepis dla odważnych.
Mam tu na myśli tych, którzy nie muszą lub nie
chcą liczyć kalorii. Deser jest przepyszny, nie wymaga wielkich umiejętności
kulinarnych, niestety to spora dawka kalorii. Łatwość w przygotowaniu działa na korzyść i wyjątkowość
tego deseru. Wykorzystując słodycze od Dr Gerarda, możemy przygotować go
sprawnie i estetycznie. Moja propozycja to zróbmy sobie mocną kawę, otwórzmy
opakowanie chrupiących wafelków Pryncypałek i zabierzmy się do pracy.
Charlotte z malinami.
Spód:
250g podłużnych biszkoptów od Dr Gerarda
Mus malinowy:
400g malin
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
3 łyżeczki żelatyny
Waniliowa masa śmietankowa:
500ml schłodzonej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki pasty waniliowej
2,5 łyżeczki żelatyny
400g malin
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
3 łyżeczki żelatyny
500ml schłodzonej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki pasty waniliowej
2,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo maliny i porzeczki do dekoracji (około 500g)
Sposób przygotowania:
Z okrągłej formy zdejmij obręcz i ułóż ją na paterze. Ułóż w niej biszkopty, najpierw pionowo, później na dnie.Aby biszkopty utrzymały się w pionie należy ściąć ich koniec minimalnie pod skosem.(tak aby strona biszkoptu z warstwą cukru była nieco krótsza od warstwy bez cukru). To ułatwi postawienie biszkoptów w taki sposób, aby się nie przewracały.
Przygotowanie musu malinowego:
Maliny zmiksuj razem z cukrem i sokiem z cytryny. Przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. Żelatynę zalej niewielką ilościązimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w małym rondelku.
Wymieszaj ją z 2 łyżkami przetartych malin, następnie połącz z pozostałą częścią musu dokładnie mieszając.
Schłodzonąśmietankę ubij mikserem razem z cukrem pudrem i pastą z wanilii na sztywno. Z tego odłuż 3 łyżki śmietanki do musu malinowego.Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.Rozpuść ją w niewielkim rondelku. Wymieszaj z niewielką ilością waniliowej masy, następnie połącz z z pozostałą częścią masy waniliowej dokładnie mieszając. Tak przygotowaną masę przelej do formy z biszkoptami od Dr Gerarda i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Odłożoną porcję bitej śmietany wymieszaj z musem malinowym, odstaw do lodówki (musimy poczekać, aby masa zgęstniała, ale nie stężała całkowicie. Pamiętaj o przemieszaniu masy co jakiś czas). Kiedy masa zgęstnieje przełóż ją na warstwę waniliową. Ułóż w fantazyjny sposób dekorację z owoców i pozostaw w lodówce przez około 3 godziny do schłodzenia.
Taki deser mbędzie miłą niespodzianką dla twoich bliskich i nadchodzących gości. Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz