poniedziałek, 17 października 2022

Najlepsze świąteczne słodkości

Ciasto szpinakowe na Święta? Czemu nie. Ciasto jest zielone jak choinka, a w mojej wersji znalazła się dwukolorowa masa budyniowa i zachwycające w smaku świąteczne słodkości Dr Gerarda z oferty sezonowej. Chcecie spróbować? Zapraszam. Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-5 jajek
-450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
-1,5 szklanki mąki tortowej
-1 szklanka mąki krupczatki
-1 szklanka oleju
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-250 g cukru drobnego

Masa budyniowa
-750 ml mleka
-3 budynie waniliowe
-1,5 kostki masła lub margaryny
-1 łyżeczka kakao
-6 łyżek cukru

Dodatkowo
-imbirowe ciasteczka Cookie Man od Dr Gerard w kształcie piernikowego ludzika 4-5 sztuk
-kruche kakaowe ciasteczka Christmas Trees od Dr Gerard opakowanie

Polewa
-pół kostki margaryny
-pół szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-2 łyżki wody

Sposób przygotowania: ciasto: rozmrożony szpinak odciskam z nadmiaru wody. Odcedzony szpinak przekładam do garnka, wlewam olej i miksuję. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i ubijam. Do ubitych jajek dodaję mąki, proszek do pieczenia oraz szpinak i miksuję na jednolite ciasto. Ciasto przekładam na blaszkę (około 24/30 cm) i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Masa budyniowa: gotuję budynie na mleku z cukrem i odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram i dodaję porcjami zimny budyń. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao. Polewa: margarynę rozpuszczam, dodaję cukier oraz kakao, wodę i podgrzewam do połączenia składników. Przełożenie: na ciasto szpinakowe wykładam masę z kakao, rozkładam pokruszone kruche kakaowe ciasteczka Christmas Trees od Dr Gerarda i wykładam masę bez kakao. Masę dekoruję polewą, a wierzch ozdabiam imbirowymi ciasteczkami Cookie Man w kształcie piernikowego ludzika (ciasteczko dodatkowo można zawiesić na kubku). Do przygotowania wykorzystałam najlepsze i niezastąpione świąteczne słodkości od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz