Ciasto makowe
-300 g maku mielonego
-250 g cukru
-8 jajek
-3 łyżki kaszy manny
-2 łyżki bułki tartej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-olejek migdałowy
-300 g maku mielonego
-250 g cukru
-8 jajek
-3 łyżki kaszy manny
-2 łyżki bułki tartej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-olejek migdałowy
Krem
-500 g serka mascarpone
-250 ml śmietany kremówki 30%
-4 łyżki cukru pudru
-1 cukier wanilinowy
-olejek śmietankowy
-500 g serka mascarpone
-250 ml śmietany kremówki 30%
-4 łyżki cukru pudru
-1 cukier wanilinowy
-olejek śmietankowy
Dodatkowo
-kruche kakaowe ciastka Christmas Trees od Dr Gerard z kremem śmietankowym opakowanie
-100 g konfitury wiśniowej
-3-4 kostki czekolady deserowej
-kruche kakaowe ciastka Christmas Trees od Dr Gerard z kremem śmietankowym opakowanie
-100 g konfitury wiśniowej
-3-4 kostki czekolady deserowej
Sposób przygotowania: ciasto makowe: zmielony mak zalewam wrzątkiem i studzę, a następnie odciskam z wody. Żółtka z cukrem ucieram, dodaję mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam. Blaszkę (24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę makową. Piekę około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto studzę w lekko uchylonym piekarniku, a po wystudzeniu przecinam na 2 blaty. Krem: schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Serek mascarpone mieszam z ubitą śmietaną, cukrem wanilinowym i olejkiem. Odkładam trochę kremu na wierzch. Złożenie: pierwsze ciasto makowe smaruję konfiturą, wykładam połowę kremu, rozkładam kruche kakaowe ciastka Christmas Trees od Dr Gerarda z kremem śmietankowym, nakładam pozostały krem, wykładam ciasto makowe, które smaruję odłożonym kremem. Wierzch lekko posypuję startą czekoladą. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione słodkości Dr Gerarda z oferty sezonowej. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz