środa, 12 października 2022

Wspaniałe ciasto

Makowiec to kolejny wypiek, którego nie może zabraknąć u mnie w domu na stole w Święta Bożego Narodzenia. Wypróbowałam przepis na wspaniałe ciasto makowe z kremem śmietankowym i kruchymi, świątecznymi ciasteczkami. Myślę, że to ciasto będzie idealne na świąteczny stół. Spróbujecie? Zapraszam. Oto składniki:

Ciasto makowe
-300 g maku mielonego
-250 g cukru
-8 jajek
-3 łyżki kaszy manny
-2 łyżki bułki tartej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-olejek migdałowy

Krem
-500 g serka mascarpone
-250 ml śmietany kremówki 30%
-4 łyżki cukru pudru
-1 cukier wanilinowy
-olejek śmietankowy

Dodatkowo
-kruche kakaowe ciastka Christmas Trees od Dr Gerard z kremem śmietankowym opakowanie
-100 g konfitury wiśniowej
-3-4 kostki czekolady deserowej

Sposób przygotowania: ciasto makowe: zmielony mak zalewam wrzątkiem i studzę, a następnie odciskam z wody. Żółtka z cukrem ucieram, dodaję mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam. Blaszkę (24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę makową. Piekę około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto studzę w lekko uchylonym piekarniku, a po wystudzeniu przecinam na 2 blaty. Krem: schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Serek mascarpone mieszam z ubitą śmietaną, cukrem wanilinowym i olejkiem. Odkładam trochę kremu na wierzch. Złożenie: pierwsze ciasto makowe smaruję konfiturą, wykładam połowę kremu, rozkładam kruche kakaowe ciastka Christmas Trees od Dr Gerarda z kremem śmietankowym, nakładam pozostały krem, wykładam ciasto makowe, które smaruję odłożonym kremem. Wierzch lekko posypuję startą czekoladą. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione słodkości Dr Gerarda z oferty sezonowej. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz