Świąteczne wypieki.
Świąteczne wypieki to wydarzenie w domu. Każda gospodyni stara się aby ciasta przygotowywane na święta były udane. Szuka wcześniej przepisów a w większości piecze z babcinego zeszytu. Jak czas śiąt to wiadomo, że musi być piernik, sernik oraz makowiec. To tak zwana trójca obowiązkowa. Prócz tych trzech wypieków pierniczki i z tym gorzej bo nie w każdym domu są przygotowywane bo trochę przy nich pracy. Polecam dla tych, którzy je lubią a jednak nie mają czasu na ich upieczenie klasyczne pierniczki z nadzieniem pomarańczowo – cynamonowym od
Dr Gerarda. A dzisiaj podam przepis na ciasteczka gwiazdki lub płatki spadającego śniegu. Są apetyczne, kuszące, jedyne w swoim rodzaju po prostu pyszne.
Na ciasto będziemy potrzebować:
250 gram cukru, 150 gram margaryny,
2 jajka,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
200 gram mielonych orzechów może być mieszanka włoskich i laskowych
250 gram mąki pszennej oraz mąka do podsypywania blachy.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie na płatki przygotowujemy ciasto składające się z mąki z tłuszczem oraz z dodatkiem wody około 3 łyżek aby powstało delikatne ciasto do wyciskania. Przekładamy je do woreczka. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkowujemy gdzieś na pół centymetra. Wycinamy gwiazdki lub inny kształt płatków układamy na blaszce wysypanej mąką. Następnie odcinamy róg foli i dekorujemy gwiazdki wzory lodowych kryształków. Troszkę zabawy ale efekt gwarantowany. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz