niedziela, 23 października 2022

super szarlotka.

 

Tak całkiem przypadkiem zajadać słodycze Dr Gerarda wpadłem na pomysł przygotowania szarlotki.

Oto przepis jakim się posłużyłem

„Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 250 g masła, zimnego

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.

  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.

  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.

  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).

  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).”



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz