Tak całkiem przypadkiem zajadać słodycze Dr Gerarda wpadłem na pomysł przygotowania szarlotki.
Oto przepis jakim się posłużyłem
„Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 g masła, zimnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (rozmiar M), zimne
Mus jabłkowy:
ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz