wtorek, 18 października 2022

Świąteczny smak, zapach i aromat

Zapraszam na ciasto miodowe z masą jabłkową, kruchymi jabłkowo-cynamonowymi ciasteczkami i z nutą piernika, cynamonu i pomarańczy oraz warstwą orzechów. Świąteczny smak, zapach i aromat. Spróbujecie? Oto niezbędne składniki:

Ciasto
-400 g mąki pszennej
-100 g cukru
-2 łyżeczki miodu
-1 łyżeczka sody
-1 łyżka przyprawy do piernika
-2 jajka
-200 g masła lub margaryny

Jabłka
-2,5 kg jabłek
-2 opakowania galaretki pomarańczowej
-1 łyżka cynamonu
-1 łyżeczka olejku pomarańczowego
-skórka otarta z 1 pomarańczy
-1 łyżka soku z cytryny

Orzechy
-320 g posiekanych orzechów włoskich
-120 g masła
-3 łyżki miodu
-2 łyżeczki cynamonu
-120 g cukru

Dodatkowo
-kruche jabłkowo-cynamonowe ciasteczka Christmas Bauble od Dr Gerard opakowanie

Sposób przygotowania: ciasto: składniki łączę i wyrabiam ciasto, dzielę na 2 równe części. Każdą część wałkuję, przekładam na blaszkę (około 24/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Masa jabłkowa: obrane jabłka ścieram na tarce, dodaję galaretki, cynamon, cukier, olejek pomarańczowy oraz otartą skórką z pomarańczy i mieszam. Całość podgrzewam, mieszam od czasu do czasu, żeby jabłka zmiękły. Gotowe jabłka odstawiam do przestygnięcia. Przełożenie: na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładam jedno ciasto, nakładam połowę masy jabłkowej, nakładam drugie ciasto i wykładam pozostałe jabłka, na które rozsypuję kruche ciasteczka Christmas Bauble od Dr Gerarda (pokruszone). Orzechy: masło z cukrem, miodem, cynamonem i posiekanymi orzechami podsmażam na patelni, często mieszając do połączenia się składników. Gorącą masą polewam wierzch ciasta i odstawiam do przestygnięcia. Do przygotowania wykorzystałam wyśmienite słodkości od Dr Gerarda z oferty świątecznej. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz