czwartek, 20 października 2022

Koło gospodyń cz.2

 

Na rynku wspólnie częstowaliśmy się smacznymi daniami. Wszystko  było dobre i pytałam się jak one robiły daną potrawę. Większość nie chciała zdradzać swoich przepisów. Ciasta też nam smakowały, ale nasze ciasto pomarańczowe z pryncypałkami było wyjątkowe. Dlatego dzielę się przepisem.

Składniki na ciasto;

Najpierw trzeba porządnie wyszorować pomarańcze. Potem pogotować przez 10 minut. Odlać wodę i zalać zimną wodą i zostawić na całą noc. Rano wytrzeć do sucha i zmielić przez maszynkę do mięsa każdą na osobną miseczkę. 30 dag orzechów zmielić i podzielić na trzy części oraz włożyć każdą część do pomarańczy. Pięć białek ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pięć żółtek i pięć łyżek cukru. Po dokładnym ubiciu delikatnie włożyć jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę kakao, pięć łyżek bułki tartej i jedną część orzechów z pomarańczami. Wymieszać powoli łyżką i wlać do przygotowanej brytfanki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. W ten sam sposób upiec następne dwa ciasta.

Masa;

1 litr kremówki 30 procent, 2 łyżki cukru, 3 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody, ale nie zagotować. 70g. pryncypałek Dr. Gerarda pokruszyć. Całą gorzką czekoladę utrzeć na grubych oczkach. Kremówkę utrzeć z cukrem, dodać żelatynę i ucierać chwile. Na koniec wsypać czekoladę i wafelki. Nasączyć ciasto według własnego uznania. Ja posmarowałam cienko powidłami śliwkowymi. Wierzch udekorowałam polewą i orzechami.

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz