czwartek, 20 października 2022

Dynia przysmak jesieni

 W tym roku w jesieni koleżanka, powiedziała mi, jak można w fajny sposób wykorzystać dynię w swojej kuchni. Pierwszą potrawą jaką przygotowałam z dyni to była po prostu zupa dyniowa, która zresztą wszystkim w domu bardzo smakowała.  Ostatnio z dyni upiekłam pyszne ciasteczka dyniowe z cynamonem.
A oto składniki
100 g dyni upieczonej 
100 g miękkiego masła
220 g mąki pszennej
jedno żółtko
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody i szczypta soli
Do posypania ciasteczek   1 łyżeczka drobnego cukru pomieszana z 1 łyżeczką cynamonu
Wykonanie
Pieczoną dynię przecieramy przez sitko. Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy mąkę, żółtko, sodę, sól, cynamon i dynię cały czas mieszamy. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około dwie godziny, aby dobrze się schłodziło.  Formujemy kulki troszkę je spłaszczamy i obtaczamy w cukrze z cynamonem, następnie  układam  na blasze wyłożonej papierem. 
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 15 minut.
Ciasteczka są pulchne i można je dłużej przetrzymać  w pojemniku, gdyż długo  utrzymują swoją świeżość. Bardzo polecam ten przepi .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz