poniedziałek, 24 października 2022

Świąteczny piernik

 

Piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi

SKŁADNIKI

  • 250 g miodu

  • 150 g masła

  • 180 g cukru

  • 500 g mąki

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • 80 ml mleka

  • 1,5 łyżeczki sody

  • 50 g orzechów włoskich

SKŁADNIKI

  • 250 g miodu

  • 150 g masła

  • 180 g cukru

  • 500 g mąki

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • 80 ml mleka

  • 1,5 łyżeczki sody

  • 50 g orzechów włoskich



Piernik powinien z czasem sam zmięknąć (również od powideł), więc nasączenie nie jest niezbędne. Można dla aromatu skropić go, ale oszczędnie, likierem.

  • Jedną warstwę piernika można zrobić (ale niekoniecznie) z masy marcepanowej (gotowa do kupienia w supermarketach) - widoczne na zdjęciu. Blaty piernikowe z takim przełożeniem można trochę więcej nasączyć niż te z powidłami, które są bardziej wilgotne.

  • Spotyka się też warstwy z kajmaku lub masy orzechowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz