Piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi
SKŁADNIKI
250 g miodu
150 g masła
180 g cukru
500 g mąki
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki przyprawy do piernika
80 ml mleka
1,5 łyżeczki sody
50 g orzechów włoskich
SKŁADNIKI
250 g miodu
150 g masła
180 g cukru
500 g mąki
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki przyprawy do piernika
80 ml mleka
1,5 łyżeczki sody
50 g orzechów włoskich
Piernik powinien z czasem sam zmięknąć (również od powideł), więc nasączenie nie jest niezbędne. Można dla aromatu skropić go, ale oszczędnie, likierem.
Jedną warstwę piernika można zrobić (ale niekoniecznie) z masy marcepanowej (gotowa do kupienia w supermarketach) - widoczne na zdjęciu. Blaty piernikowe z takim przełożeniem można trochę więcej nasączyć niż te z powidłami, które są bardziej wilgotne.
Spotyka się też warstwy z kajmaku lub masy orzechowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz