Sernik pieczony na herbatnikach
Mój ulubiony sernik na herbatnikach, który nigdy nie pęka i zawsze się udaje. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i wyśmienity w smaku. Nie znam chyba łatwiejszego przepisu na sernik, dlatego zachęcam do skorzystania z przepisu nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami.
Ten przepis na sernik, jak już wcześniej wspomniałem, jest naprawdę banalnie prosty. Spód sernika stanowią herbatniki a masa serowa przygotowana jest na bazie sera z wiaderka, budyni śmietankowych i mleka w proszku. Wszystkie te składniki są ogólnodostępne, więc możecie je zakupić w każdym sklepie.
Mój sernik pieczony na herbatnikach smakuje każdemu. Zazwyczaj piekę go na każde święta i inne domowe okazje, a czas od czasu bez okazji, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wybieram ten przepis, ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Bardzo lubię takie proste przepisy i jestem pewny, że wiele z Was także.
Poniżej zaprezentuje Wam najlepszy przepis na sernik pieczony na herbatnikach. Jest bardzo delikatny, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością zachwyci Was swoim cudownym smakiem.
PRZEPIS NA SERNIK PIECZONY NA HERBATNIKACH
Składniki
▪ 12 herbatników Dr Gerarda
▪ 1 kg sera z wiaderka
▪ 6 jajek
▪ 2 budynie śmietankowe
▪ 1 cukier wanilinowy
▪ 3/4 szklanki oleju
▪ 1,5 szklanki mleka w proszku
▪ 1,5 szklanki zimnego mleka
▪ sok z 1/2 cytryny
▪ 3/4 szklanki cukru
Wykonanie
▪ Do miski wykładamy ser z wiaderka, dodajemy żółtka, budynie śmietankowe, cukier wanilinowy, całość mieszamy do połączenia składników.
▪ Następnie wlewamy olej, dodajemy mleko w proszku i sok z cytryny, mieszamy. Gotową masę odstawiamy na bok.
▪ Białka ubijamy na sztywno z 3/4 szklanki cukru.
▪ Kiedy białka będą już odpowiednio szkliste ciągle ubijając dodajemy stopniowo na zmianę masę serową oraz mleko. Ubijamy do połączenia składników.
▪ Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
▪ Na blaszce ciasno układamy herbatniki Dr Gerarda
▪ Na herbatnikach rozprowadzamy masę serową.
▪ Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 60 minut.
▪ Sernik studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
WSKAZÓWKA: Co zrobić aby papier do pieczenia się ładnie układał na formie? Należy zgnieść go w kuleczkę, namoczyć w wodzie, a następnie wycisnąć. Staje się wówczas bardziej elastyczny i ładnie się układa
Źródło https://przepiski.pl/sernik-pieczony-na-herbatnikach/na formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz