czwartek, 13 października 2022

Sernik na święta

Sernik pieczony na herbatnikach

 

 

Mój ulubiony sernik na herbatnikach, który nigdy nie pęka i zawsze się udaje. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i wyśmienity w smaku. Nie znam chyba łatwiejszego przepisu na sernik, dlatego zachęcam do skorzystania z przepisu nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami.

Ten przepis na sernik, jak już wcześniej wspomniałem, jest naprawdę banalnie prosty.  Spód sernika stanowią herbatniki a masa serowa przygotowana jest na bazie sera z wiaderka, budyni śmietankowych i mleka w proszku. Wszystkie te składniki są ogólnodostępne, więc możecie je zakupić w każdym sklepie.

Mój sernik pieczony na herbatnikach smakuje każdemu. Zazwyczaj piekę go na każde święta i inne domowe okazje, a czas od czasu bez okazji, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wybieram ten przepis, ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Bardzo lubię takie proste przepisy i jestem pewny, że wiele z Was także.

Poniżej zaprezentuje Wam najlepszy przepis na sernik pieczony na herbatnikach. Jest bardzo delikatny, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością zachwyci Was swoim cudownym smakiem.

PRZEPIS NA SERNIK PIECZONY NA HERBATNIKACH

 

 

Składniki

▪ 12 herbatników Dr Gerarda

▪ 1 kg sera z wiaderka

▪ 6 jajek

▪ 2 budynie śmietankowe

▪ 1 cukier wanilinowy

▪ 3/4 szklanki oleju

▪ 1,5 szklanki mleka w proszku

▪ 1,5 szklanki zimnego mleka

▪ sok z 1/2 cytryny

▪ 3/4 szklanki cukru

Wykonanie

▪ Do miski wykładamy ser z wiaderka, dodajemy żółtka, budynie śmietankowe, cukier wanilinowy, całość mieszamy do połączenia składników.

▪ Następnie wlewamy olej, dodajemy mleko w proszku i sok z cytryny, mieszamy. Gotową masę odstawiamy na bok. 

▪ Białka ubijamy na sztywno z 3/4 szklanki cukru. 

▪ Kiedy białka będą już odpowiednio szkliste ciągle ubijając dodajemy stopniowo na zmianę masę serową oraz mleko. Ubijamy do połączenia składników. 

▪ Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

▪ Na blaszce ciasno układamy herbatniki Dr Gerarda 

▪ Na herbatnikach rozprowadzamy masę serową. 

▪ Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 60 minut. 

▪ Sernik studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. 

WSKAZÓWKA: Co zrobić aby papier do pieczenia się ładnie układał na formie? Należy zgnieść go w kuleczkę, namoczyć w wodzie, a następnie wycisnąć. Staje się wówczas bardziej elastyczny i ładnie się układa

Źródło https://przepiski.pl/sernik-pieczony-na-herbatnikach/na formie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz