Biszkopt
-6 jajek
-1 cukier wanilinowy
-pół szklanki cukru
-4 łyżki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-160 g zmielonych orzechów włoskich
-6 jajek
-1 cukier wanilinowy
-pół szklanki cukru
-4 łyżki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-160 g zmielonych orzechów włoskich
Krem
-500 ml mleka
-2 budynie waniliowe
-2 łyżki cukru pudru
-20 dag masła
-5 łyżek masła orzechowego
-500 ml mleka
-2 budynie waniliowe
-2 łyżki cukru pudru
-20 dag masła
-5 łyżek masła orzechowego
Dodatkowo
-kruche jabłkowo-cynamonowe ciasteczka Christmas Bauble od Dr Gerarda pół opakowania
-kruche jabłkowo-cynamonowe ciasteczka Christmas Bauble od Dr Gerarda pół opakowania
Sposób przygotowania: biszkopt: jajka ubijam z cukrami, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Blaszkę (24/30 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem: budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko gotuję, wlewam mieszankę, gotuję do zgęstnienia mieszając. Ugotowany budyń odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram, dodaję cukier puder, a następnie stopniowo dodaję wystudzony budyń, a na końcu dodaję masło orzechowe i ucieram. Na biszkopt orzechowy wykładam krem, a wierzch posypuję pokruszonymi kruchymi jabłkowo-cynamonowymi ciasteczkami Christmas Bauble. Ciasto podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam kruche ciasteczka Christmas Bauble od Dr Gerarda, ponieważ są wyjątkowo pyszne i doskonale komponowały się z pozostałymi składnikami. Polecam i życzę smacznego! Dodatkowo ciasteczka Christmas Bauble dzięki świątecznym wzorkom idealnie nadają się do zawieszenia na choinkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz