piątek, 21 października 2022

Święta tuż tuż

  

        Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia postanowiłam przed Świętami przygotować ciasto, które planuje zrobić również w czasie świąt. Jednak żeby być pewnym, że wszystko wyjdzie tak jak powinno w ten weekend kupiłam wszystkie składniki potrzebne do świątecznego ciasta i zabrałam się za przygotowanie. Ciasto w przygotowaniu okazało się być proste, jednak zajmuje troszkę więcej czasu niżeli się spodziewałam, tak więc wiem już że muszę mu poświęcić nieco więcej czasu. Wyszło przepyszne i tak naprawdę to ciasto bez pieczenia. Podzielę się z Wami przepisem, który dostałam od mojej serdecznej koleżanki. 

Krem Budyniowy

-1 litr mleka

-2 żółtka

-3 pełne łyżki mąki pszennej

-3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

-3 łyżki cukru pudru

-1 opakowanie cukru waniliowego

-200 g masła (bardzo miękkiego)

-400 g herbatników Dr Gerarda

-1 puszka masy krówkowej

-150 g powideł śliwkowych

-1 łyżka przyprawy piernikowej lub korzennej

-60 g orzechów pekan lub włoskich

-60 g wiórków kokosowych

- żurawina suszona do dekoracji

Odlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać je z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i wanilią. 

Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować.  

Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić - budyń można przygotować wcześniej.

Miękkie masło dokładnie ubić mikserem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce budyń ciągle ubijając. 

Do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodać masę krówkową i zmiksować. Resztę 2/3 masy budyniowej odłożyć. W ten sposób otrzymamy 2 masy - krówkową i budyniową.

Złożenie ciasta

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować połowę otrzymanej masy krówkowej wymieszanej z drobno posiekanymi orzechami. 

Położyć drugą warstwę herbatników i posmarować ją powidłami, po wierzchu rozsypać połowę przyprawy piernikowej. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej. 

Ułożyć trzecią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą masę krówkową, posypać resztą przyprawy piernikowej. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i przykryć pozostałą masą budyniową, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz