Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia postanowiłam przed Świętami przygotować ciasto, które planuje zrobić również w czasie świąt. Jednak żeby być pewnym, że wszystko wyjdzie tak jak powinno w ten weekend kupiłam wszystkie składniki potrzebne do świątecznego ciasta i zabrałam się za przygotowanie. Ciasto w przygotowaniu okazało się być proste, jednak zajmuje troszkę więcej czasu niżeli się spodziewałam, tak więc wiem już że muszę mu poświęcić nieco więcej czasu. Wyszło przepyszne i tak naprawdę to ciasto bez pieczenia. Podzielę się z Wami przepisem, który dostałam od mojej serdecznej koleżanki.
Krem Budyniowy
-1 litr mleka
-2 żółtka
-3 pełne łyżki mąki pszennej
-3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki cukru pudru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-200 g masła (bardzo miękkiego)
-400 g herbatników Dr Gerarda
-1 puszka masy krówkowej
-150 g powideł śliwkowych
-1 łyżka przyprawy piernikowej lub korzennej
-60 g orzechów pekan lub włoskich
-60 g wiórków kokosowych
- żurawina suszona do dekoracji
Odlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać je z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i wanilią.
Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować.
Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić - budyń można przygotować wcześniej.
Miękkie masło dokładnie ubić mikserem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce budyń ciągle ubijając.
Do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodać masę krówkową i zmiksować. Resztę 2/3 masy budyniowej odłożyć. W ten sposób otrzymamy 2 masy - krówkową i budyniową.
Złożenie ciasta
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować połowę otrzymanej masy krówkowej wymieszanej z drobno posiekanymi orzechami.
Położyć drugą warstwę herbatników i posmarować ją powidłami, po wierzchu rozsypać połowę przyprawy piernikowej. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej.
Ułożyć trzecią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą masę krówkową, posypać resztą przyprawy piernikowej. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i przykryć pozostałą masą budyniową, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz