środa, 19 października 2022

Słodkie święta.

 

Słodkie święta.


Jak święta to muszą być słodkie. Pieczemy pyszne pierniczki, ciasteczka, makowce czy serniki. Kupujemy rozmaite słodycze czekoladki, cukierki oraz ciastka. Znana firma Dr Gerard przygotował moc słodyczy z tej okazji. Ja na specjalne okazje piekę ciasto Balladynę. Trochę wymaga pracy ale jest po prostu obłędna. Wysokie, pyszne można powiedzieć reprezentacyjne ciasto. Trzeba na początek przygotować biszkopt. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Potrzebujemy dwie galaretki malinowe lub truskawkowe, paczkę herbatników ja używam kakaowych oraz puszkę masy kajmakowej.

Należy przygotować biały krem.

500 gram serka ja używam waniliowego z wiaderka, 500 mililitrów śmietanki 30% oraz 3 łyżki cukru pudru, mleko do rozpuszczenia żelatyny z trzy łyżki.

Biszkopt 4 jajka, 1 szklanka cukru, ¾ szklanki mąki, 1 budyń czekoladowy, 1 łyżka ciemnego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Na początek przekrawamy biszkopt na pół i nasączamy kawą lub wodą z cytryną.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i mieszamy z twarogiem. Odkładamy 1/3 masy do której wlewamy rozpuszczoną żelatynę – 2 łyżeczki rozpuszczone w niewielkiej ilości mleka. Masę wykładamy na blat biszkoptu. Na masę wykładamy herbatniki na nie masa kajmakowa. Aby lepiej się rozprowadzała zanurzmy ją w ciepłej wodzie. Na to kolejna warstwa herbatników. Do reszty masy dodajemy żelatynę i wykładamy połowę na herbatniki. Na to biszkopt i reszta masy. Pozostaje wyłożyć owoce i zalać gęstniejącą galaretką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz