Dopiero, co skończyły się wakacje a tu na horyzoncie widać Święta. Czas, który pozostał, musimy przeznaczyć na pieczenie tradycyjnego piernika oraz przygotowanie drzewka i dekoracji. W moim domu mieszkają sami alergicy, więc choinkę mamy wielokrotnego użytku. Ostatnio udekorowaliśmy ją ciastkami z oferty świątecznej Dr Gerard. Były to: ciastka Christmas Bauble i Christmas Trees. Równie ważnym elementem świątecznym jest domowy piernik. W naszej rodzinie pieczony jest z przepisu mojej Prababci. Pozwolę sobie na podzielenie się nim z Wami.
Składniki
- 40 dag mąki
- 12,5 dag masła o temperaturze pokojowej
- 25 dag cukru białego
- 2 jajka wiejskie
- 3 łyżki ciemnego kakao
- Przyprawa do piernika lub przyprawy korzenne
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
- Konfitura owocowa
- Polewa czekoladowa.
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek, masło w rondelku roztop i wystudź. Następnie dodaj je do żółtek z połową cukru i ubić. Pozostałą część cukru zagotuj z jedną trzecią szklanką wody. Białka ubijać dodając gorący syrop z cukru. Do uzyskania sztywnej piany. Dodawać kolejno: mleko, kakao, mąkę z sodą i przyprawy. Następnie dodać przygotowane wcześniej żółtka. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dla chętnych, można dodać bakalie. Gotowe ciasto wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy około jednej godziny w temperaturze 170 stopni.
Po wystudzeniu, piernik przecinamy wzdłuż. Warstwy piernika smarujemy konfiturą owocową i składamy w całość. Na koniec polewamy gotowe ciasto polewą czekoladową. Można również posypać wierzch mielonymi orzechami lub płatkami migdałów.
PS. Piernik ten idealnie nadaje się, jako słodki prezent dla najbliższych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz