czwartek, 20 października 2022

Świąteczny piernik.

            Dopiero, co skończyły się wakacje a tu na horyzoncie widać Święta. Czas, który pozostał, musimy przeznaczyć na pieczenie tradycyjnego piernika oraz przygotowanie drzewka i dekoracji. W moim domu mieszkają sami alergicy, więc choinkę mamy wielokrotnego użytku. Ostatnio udekorowaliśmy ją ciastkami z oferty świątecznej Dr Gerard. Były to: ciastka Christmas Bauble i Christmas Trees. Równie ważnym elementem świątecznym jest domowy piernik. W naszej rodzinie pieczony jest z przepisu mojej Prababci. Pozwolę sobie na podzielenie się nim z Wami.

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 12,5 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 25 dag cukru białego
  • 2 jajka wiejskie
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • Przyprawa do piernika lub przyprawy korzenne
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • Konfitura owocowa
  • Polewa czekoladowa.

Przygotowanie:

            Oddziel żółtka od białek, masło w rondelku roztop i wystudź. Następnie dodaj je do żółtek z połową cukru i ubić. Pozostałą część cukru zagotuj z jedną trzecią szklanką wody. Białka ubijać dodając gorący syrop z cukru. Do uzyskania sztywnej piany. Dodawać kolejno: mleko, kakao, mąkę z sodą i przyprawy. Następnie dodać przygotowane wcześniej żółtka. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dla chętnych, można dodać bakalie. Gotowe ciasto wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy około jednej godziny w temperaturze 170 stopni.

            Po wystudzeniu, piernik przecinamy wzdłuż. Warstwy piernika smarujemy konfiturą owocową i składamy w całość. Na koniec polewamy gotowe ciasto polewą czekoladową. Można również posypać wierzch mielonymi orzechami lub płatkami migdałów.

            PS. Piernik ten idealnie nadaje się, jako słodki prezent dla najbliższych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz