niedziela, 30 stycznia 2022

Chrzest Święty mojej drugiej wnuczki

    Połowę grudnia spędziłam na długo wyczekiwanym urlopie. Bardzo wiele się w tym czasie działo dlatego chętnie o tym opowiem. Tydzień przed świętami odbył się Chrzest Święty naszej młodszej wnuczki! To był piękny dzień. Zaczęliśmy go jak zwykle czyli o wyszykowania się do wyjścia, ubraliśmy odświętne stroje i ruszyliśmy na mszę świętą. Po drodze zajechaliśmy jeszcze do kwiaciarni po kwiaty dla naszej małej kruszynki. Ksiądz pięknie przeprowadził ceremonię a wnusia w ogóle nie płakała. Po mszy wszyscy goście pojechali do restauracji. Tam zjedliśmy obiad, deser oraz tort i wypiliśmy kawę. Później córka zaprosiła gości do siebie do domu na kolację i ciasto. Oczywiście nie mogłam jej odmówić pomocy i dzień wcześniej przygotowaliśmy z mężem ciasto na poczęstunek w domu, a ponieważ pieczenie sprawia mi dużo radości to z chęcią się zgodziłam. Zdecydowałam się na "Ciasto budyniowe". Przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.

 

Składniki

Markizy Mafijne Lemon dr Gerard

3 łyżki cukru lub miodu

1/4 szklanki wody

1 opakowanie budyniu waniliowego

1/2 opakowania żelatyny spożywczej

mus lub dżem jabłkowy

Sposób przygotowania

W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy, nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, aż masa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość cienką warstwą musu lub dżemu.

 

To był wspaniały dzień, jesteśmy szczęśliwi, że mogliśmy uczestniczyć w tak ważnym dniu naszej wnuczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz