niedziela, 30 stycznia 2022

Postanowienia noworoczne

     Nowy rok rozpoczął się spokojnie. Pogoda niestety jest ciągle niesprzyjająca na spacery. Więc więcej czasu spędzamy w domu, pod kocem z kubkiem gorącej herbaty. Jest to również dobry czas na różne przemyślenia jak i postanowienia noworoczne. Jednym z moich postanowień noworocznych jest rozwinięcie mojej pasji kulinarnej a dokładniej cukierniczej. Długo się nie zastanawiając postanowiłam przynajmniej raz z tygodniu upiec ciasto bądź przygotować jakąś słodką przekąskę. Pewnie zastanawiacie się dlaczego tylko raz w tygodniu, odpowiedź jest prosta, wśród codziennych obowiązków, ciężko byłoby mi wygospodarować więcej czasu. Tak więc zaczęłam pieczenie, pierwszy tydzień w 2022 roku zaczęłam od "Przekładaniec z kremem z masła orzechowego" (słodko-słony smak), spód na precelkach w polewie, całość oblana czekoladą i ozdobiona precelkami, przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.

 

SKŁADNIKI:

  • opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 40 g czekolady

Krem:

  • 200 g masła orzechowego
  • spora szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Krem czekoladowy:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 250 ml śmietanki kremówki

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić.

Śmietankę ubić na sztywną pianę, mascarpone lekko ubić na „puch”. Dodawać mascarpone do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe.

Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę.

Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić preclami.

 

Serdecznie polecam! Jest pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz