niedziela, 30 stycznia 2022

Trufle, a zimowe szaleństwo.

Trufle, a zimowe szaleństwo.

Jak zapewne pamiętacie mam wesołego labradora. W gonitwie za frizbi jest nie do pobicia. My jesteśmy już zmęczeni rzucaniem zabawki i panującym zimnem, a on chce dalej aportować lecący dysk. Trzeba przyznać, że sił mu nie brakuje. Przeciwnie - jest w swoim żywiole. Łobuz ma świetną kondycję. My po takich zimowych eskapadach jesteśmy wykończeni. Regenerujemy siły najczęściej sięgając po kubek gorącej kawy i smaczne pryncypałki o smaku orzechowym z firmy Dr Gerard. Uwielbiamy również cudownie chrupiący, czekoladowy Pryncytorcik. To wyjątkowe połączenie  smaku czekolady, nadzienia i chrupiącego wafelka - daje niesamowity smak. Bardzo przypadły nam do gustu niedawno odkryte  domowe trufle z białej czekolady z posypką z pokruszonych Pryncypałek. Znajdujący się w składzie rum pozwala nam się nieco rozgrzać w zimowe popołudnie i wieczory. Zachęcam do spróbowania. Oczywiście jest mnóstwo przeróżnych przepisów na świetne desery  z wykorzystaniem słodyczy od Dr Gerarda. Każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. Warto zerknąć i spróbować, polecam. Niejednokrotnie przygotowany deser z ciasteczek z firmy Dr Gerard zaskakiwał mnie swoją prostotą wykonania i fantastycznym smakiem. Nie bez znaczenia jest także jakość i cena produktów. Wszystko jest z najwyższej półki, a przy tym w dobrej cenie. Czas, który musimy przeznaczyć na przygotowanie tych pysznych trufli  jest niczym w porównaniu z rozkoszą podniebienia.
Oto przepis na wspomniane trufle:

Trufle z białej czekolady

SKŁADNIKI:

240 g białej czekolady
1/4 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)

Do obtoczenia pokruszone pryncypałki o smaku orzechowym od Dr Gerarda

cukier puder

płatki migdałowe
wiórki kokosowe
oraz: 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cm

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi.

Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.

Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki. Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać, co uniemożliwi jej uformowanie.

Cukier puder, płatki migdałowe, posypkę z pokruszonych Pryncypałek o smaku orzechowym i wiórki kokosowe umieścić w oddzielnych miseczkach i obtaczać w nich dokładnie trufle. Układać w papilotkach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

Smacznego.

  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz