Trufle, a zimowe szaleństwo.
Jak zapewne pamiętacie mam wesołego
labradora. W gonitwie za frizbi jest nie do pobicia. My jesteśmy już zmęczeni
rzucaniem zabawki i panującym zimnem, a on chce dalej aportować lecący dysk.
Trzeba przyznać, że sił mu nie brakuje. Przeciwnie - jest w swoim żywiole.
Łobuz ma świetną kondycję. My po takich zimowych eskapadach jesteśmy
wykończeni. Regenerujemy siły najczęściej sięgając po kubek gorącej kawy i
smaczne pryncypałki o smaku orzechowym z firmy Dr Gerard. Uwielbiamy również
cudownie chrupiący, czekoladowy Pryncytorcik. To wyjątkowe połączenie smaku czekolady, nadzienia i chrupiącego
wafelka - daje niesamowity smak. Bardzo przypadły nam do gustu niedawno odkryte
domowe trufle z białej czekolady z posypką
z pokruszonych Pryncypałek. Znajdujący się w składzie rum pozwala nam się nieco
rozgrzać w zimowe popołudnie i wieczory. Zachęcam do spróbowania. Oczywiście
jest mnóstwo przeróżnych przepisów na świetne desery z wykorzystaniem słodyczy od Dr Gerarda.
Każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. Warto zerknąć i spróbować,
polecam. Niejednokrotnie przygotowany deser z ciasteczek z firmy Dr Gerard
zaskakiwał mnie swoją prostotą wykonania i fantastycznym smakiem. Nie bez
znaczenia jest także jakość i cena produktów. Wszystko jest z najwyższej półki,
a przy tym w dobrej cenie. Czas, który musimy przeznaczyć na przygotowanie tych
pysznych trufli jest niczym w porównaniu
z rozkoszą podniebienia.
Oto przepis na wspomniane trufle:
Trufle z białej czekolady
SKŁADNIKI:
240 g białej czekolady
1/4 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
Do obtoczenia pokruszone pryncypałki o smaku
orzechowym od Dr Gerarda
cukier puder
płatki migdałowe
wiórki kokosowe
oraz: 20 małych papilotek o średnicy 2,5 cm
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w rondelku z
grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając,
aż czekolada się roztopi.
Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w
lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na
tyle, aby można było ją formować.
Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki.
Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać,
co uniemożliwi jej uformowanie.
Cukier puder, płatki migdałowe, posypkę z pokruszonych
Pryncypałek o smaku orzechowym i wiórki kokosowe umieścić w oddzielnych
miseczkach i obtaczać w nich dokładnie trufle. Układać w papilotkach. Do czasu
podania przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz