poniedziałek, 24 stycznia 2022

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy Przypuszczam, że każdy z nas pamięta z dzieciństwa blok czekoladowy robiony przez nasze babcie. To bardzo pyszne i sycące ciasto bez pieczenia, które może zrobić w domu. Najczęściej masę robi się z mleka w proszku i kakao. Można też zastosować inne składniki. Ciasto zwykle kojarzy się ze słodkimi potrawami z mąki , lecz blok robi się bez użycia tego składnika. Ma wiele cech batona. Ważnym składnikiem obok kakao jest mleko w proszku. Zwykle przygotowuje się go w formie do pieczenia . blok domowy ma wiele zalet, które nie mają batony kupione w sklepie. Ponieważ dodajemy składniki , które dodają nam specjalny domowy smak. Blok czekoladowy może być też orzechowy. Będzie wówczas bogaty w białko roślinne i witaminy z grupy B. Nie powinno się go jeść zbyt dużo i często. Jest to dość ciężka i tucząca potrawa. Można go podać w ramach przekąski na imprezę, albo jeść po małym kawałku, zamiast batonów czy cukierków. Moja Violka ma sprawdzony przepis, z którego wywodzą się wszystkie inne przepisy. Dodaje takie składniki jak: pół szklanki mleka k, kostka masła , szklanka cukru, pięć łyżek kakao, dwieście gram orzechów. Dodaje jeszcze żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy i oczywiście nie może zabraknąć pokrojonych pryncypałków, oraz herbatników szkolnych od producenta jakim jest Dr Gerard. Dodam jeszcze iż pryncypałki muszą być o smaku orzechowym. Ci którzy pamiętają dzieciństwo z PRL u uważają, że właśnie taki blok jest najlepszy. Jednak współcześnie bardziej zwracamy uwagę na zdrowie swoje i swoich bliskich. Mimo wszystko warto choć raz spróbować klasycznego bloku czekoladowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz