poniedziałek, 31 stycznia 2022

Przepyszny deser

Przygotowałam kakaowy biszkopt z kremem serowym, wafelkami w czekoladzie i kawową pianką. Ciasto wyglądało efektownie i smakowało znakomicie. Przepyszny deser, idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. Chcecie spróbować? Zapraszam. Oto składniki:

Biszkopt
-3 jajka
-pół szklanki cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżki kakao
-3/4 szklanki mąki pszennej

Krem
-1 kg sera z wiaderka
-300 g masła lub margaryny
-opakowanie cukru wanilinowego
-niepełna szklanka cukru pudru

Pianka
-500 ml śmietanki 36%
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-3/4 szklanki cukru pudru
-1,5 łyżki żelatyny
-125 ml gorącej wody

Dodatkowo
-czekoladowy Pryncytorcik od Dr Gerard 12 sztuk
-wiórki czekoladowe lub 3-4 kostki czekolady

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, następnie miksując dodaję cukier i żółtka. Na koniec przesiewam mąkę, kakao, proszek i mieszam. Ciasto przekładam do blaszki (około 25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Krem: 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczam w 125 ml wrzątku i studzę. Masło ucieram z cukrami, miksując stopniowo dodaję ser. Krem wykładam na biszkopt, rozkładam czekoladowe Pryncytorciki (pokrojone na ćwiartki). Pianka: śmietankę ubijam z pudrem, dodaję kawę i ostudzoną żelatynę. Piankę wykładam na wafelki. Wierzch posypuję wiórkami czekoladowymi lub startą czekoladą. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Najsmaczniejsze z dodatkiem słodyczy Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz