poniedziałek, 24 stycznia 2022

Ekspres - weekendowy test

Ostatnio żona stwierdziła, że dość dawno już nie piekła nic z strony Dr Gerarda. W sobotę wynalazła pyszny deser na popołudniową kawkę. Przygotowała jeszcze w zapasie słodycze Dr Gerarda czekoladowy Pryncytorcik, w sobotę mieliśmy przetestować nowy zakup jakim bym ekspres do kawy, taki wiecie na kapsułki. Już dość długo się zbieraliśmy do zakupu, aż w końcu wpadł nam w oko w internecie. Zamówiliśmy i powiem wam, że nie żałujemy zakupu. Wiec można powiedzieć, że w weekend chrzciliśmy nasz nowy zakup, a zrobiliśmy to Pryncypałki o smaku orzechowym i ciastka kruche korzenne Cookie Man oraz tym co żona przygotowała;

Składniki

  • 150g pistacji łuskanych, niesolonych

  • 60g cukru pudru

  • 40g oleju roślinnego

  • 4 płatki żelatyny (8g)

  • 80g cukru

  • 500ml śmietanki 30%

  • Pistacje do dekoracji

  • Listki mięty lub bazylii

  • 1 opakowanie ciasteczek Dr Gerard Cookie Man 95g

  • 6 niewielkich foremek (może być również kieliszek do wina lub średniej wielkości szklanka)

Sposób przygotowania


Do pojemnika od blendera wrzucić pistacje, cukier puder oraz olej – blendować do momentu uzyskania gładkiej pasty.

Z opakowania odłożyć 6 ciasteczek Cookie Man do dekoracji. Resztę ciasteczek drobno pokruszyć i podzielić na dwie równe porcje.

Przygotować foremki na Panna Cotta i wysypać ich dno jedną porcją pokruszonych ciasteczek.

Następnie do rondelka średniej wielkości dodać śmietankę oraz cukier, podgrzać (ważne – nie zagotowujemy śmietanki, tylko dobrze ją podgrzewamy – czas na ogniu to około 5 minut). W międzyczasie płatki żelatyny namoczyć w miseczce z zimną wodą. Następnie do dużej miski wlać uzyskaną pastę z pistacji, ciągle mieszając należy powoli dolewać do niej śmietankę. Po uzyskaniu gładkiej masy, przelać ją do wcześniej przygotowanych foremek.

Przygotowany deser należy odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem posypać Panna Cotte rozkruszonymi ciasteczkami i pistacjami a następnie udekorować Cookie Man’em oraz dodać listki mięty lub bazylii. Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz