czwartek, 20 stycznia 2022

Poezja smaków

Macie ochotę na słodką chwilę relaksu? Zapraszam na aromatyczne, orzechowe ciasto przełożone masą budyniową, dżemem porzeczkowym i kruchymi wafelkami oraz zmielonymi orzechami na wierzchu. Poezja smaków, idealna do kawy, herbaty lub gorącej czekolady w zimowe popołudnia. Najlepiej smakuje w towarzystwie najbliższych. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-pół szklanki oleju
-pół szklanki mąki pszennej
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka mielonych orzechów włoskich
-1 cukier z wanilią
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szczypta soli

Masa budyniowa
-3 szklanki mleka
-6 łyżek cukru
-cukier wanilinowy
-3,5 łyżki mąki pszennej
-3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-250 g margaryny

Dodatkowo
-dżem porzeczkowy 
-wafelki Pryncypałki o smaku orzechowym od Dr Gerarda pół opakowania
-pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania: ciasto: jajka, sól i cukry miksuję na puch, miksując dodaję olej i orzechy. Do masy dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, mieszam i przekładam do blaszki (około 24/30 cm), piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni, studzę, a następnie przecinam na dwa blaty. Jeden blat wkładam do blaszki. Masa budyniowa: w garnku gotuję 2 szklanki mleka z cukrem. W misce mieszam mąki i żółtka z 1 szklanką mleka. Masę wlewam na gotujące się mleko i mieszam do zgęstnienia. Zestawiam z ognia i do budyniu dodaję porcjami margarynę cały czas mieszam, żeby odparowała. Połowę ciepłej masy wykładam na ciasto orzechowe znajdujące się w blaszce, przykrywam drugim blatem ciasta, które smaruję dżemem porzeczkowym, rozkładam pokrojone na mniejsze kawałki wafelki Pryncypałki o smaku orzechowym od Dr Gerarda i wykładam resztę masy. Wierzch posypuję zmielonymi orzechami. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz