Obecnie jesteśmy już za okresem świątecznym, wielu z nas smakowało rożnych form czekolady, czy to w czekoladach czy innych słodyczach. Ja nie ukrywam, że też smakowałem sporo różnych wyrobów i w sklepach można spotkać naprawdę dobre czekolady ale i także produkty które, tylko przypominają ją z nazwy i nic więcej. Nie to co w słodyczach Dr Gerarda, tam znajdziecie tylko najlepszą czekoladę, w czekoladowy Pryncytorcik, Pryncypałki o smaku orzechowym. Dr Gerard zawsze dobiera do swoich produktów tylko najlepsze składniki. Ale jak wybrać dobrą czekoladę? Dobra czekolada jest przede wszystkim wyprodukowania z kakao: masy kakaowej i tłuszczu kakaowego. Jeśli tej pierwszej jest mniej niż 20%, oznacza to, że za smak i kolor tego wyrobu odpowiadają jeszcze inne dodatki, niekoniecznie wyprodukowane z kakao.
Wystrzegajmy się wszelkich czekolad zawierających dodatkowy, utwardzany tłuszcz z innych roślin. Jeśli zależy nam na dobrym smaku , to powinniśmy dokładnie przeczytać skład , zajmie nam to chwilę czasu, ale moim zdaniem powinniśmy zadbać o ten aspekt. Chcąc w pełni zachować walory smakowe czekolady, należy przechowywać ją w temperaturze 12 – 20 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka lub niska temperatura oraz duża wilgotność prowadzą do powstawania nalotów. Nie są one szkodliwe, jednak wpływają na smak i walory estetyczne. Najlepszym zatem będzie suche, chłodne i ciemne (nienasłonecznione) miejsce. Tak samo jak ciastka kruche korzenne Cookie Man.
Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz