niedziela, 30 stycznia 2022

Wspomnienie - Wigilia

    Kolejny dzień wspomnień z mojego grudniowego urlopu, przyszła pora na Wigilię! Dzień zaczęliśmy jak każdy inny, zjedliśmy śniadanie, ogarnęliśmy się i zabraliśmy się za ostatnie dania. Ponieważ potrawy na kolację były w większości gotowe, zabraliśmy się za pieczenie ostatniego ciasta. Oczywiście był już makowiec i sernik, ale ja postanowiłam przygotować jeszcze "Brownie z pasją". Przepis oczywiście wzięłam że strony internetowej dr Gerarda.

 

Składniki

  • opakowanie ciastek Pasja de Gerard
  • 200g ciemnej czekolady
  • 250g cukru
  • 4 jajka
  • 200g masła
  • 140g mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Rozpuścić masło z czekoladą i zostawić do ostygnięcia.

Jajka zmiksować z cukrem, dodać sól przesianą mąkę, połączyć ze sobą wszystkie składniki, następnie wylać je na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Gdy surowe ciasto jest już przelane wyłożyć na nie kolejno ciastka Pasja, tak by się zatopiły. Piec 20 minut w temp 180 stopni.

 

Po zakończeniu prac w kuchni zaczęliśmy się szykować, fryzura, odświętne ubranie to nieodłączny element uroczystej kolacji. Następnie zaczęliśmy przygotowywać dom, ustawiliśmy wielki stół na środku pokoju, nakryłam go obrusem pod którym ułożyłam sianko i ustawiłam piękna zastawę, oczywiście z jednym wolnym miejscem dla niespodziewanego gościa. Około godziny 16 przyszli nasi goście, córka z mężem i wnuczką. Wigilię zaczęliśmy od modlitwy, zaśpiewania kolędy oraz podzielenia się opłatkiem. Po kolacji przyszła pora na prezenty, które czekały już pod choinką a otwieranie ich sprawiło nam wiele radości. Gdy już wszyscy odpoczęli po kolacji, przyszła pora na kawę i ciasto. Wszyscy się zachwycali naszymi wypiekami, zwłaszcza Brownie z pasją. To był wspaniały i rodzinny wieczór, już nie mogę się doczekać Wigilii za rok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz