Kolejny dzień mojego urlopu to oczywiście pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. W ten dzień przyjechała do nas druga córka z zięciem i wnuczką. Mimo że mamy mnóstwo jedzenia z kolacji wigilijnej, nie obyłoby się bez przygotowania czegoś mięsnego. Poza wytrawnymi potrawami, przygotowaliśmy również ciasto na ten dzień. Tym razem była to przepyszna "Tarta podwójnie kokosowa" z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.
Składniki
Spód:
- 300 g ciasteczek kokosowych dr Gerard
- 50 g czekolady gorzkiej
- 60g masła
- szczypta soli
Krem biały:
- 100 g czekolady białej
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżeczki czubate cukru pudru
- 50 g masła
Krem czekoladowy:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
Sposób przygotowania
Tarta kokosowa na ciasteczkach kokosowych z polewą, z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych
Rozgnieść ciastka.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, wyłożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Wstawić do lodówki.
Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie wyłączyć kuchenkę, dodać wiórki i cukier, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, ponownie schować do lodówki.
Całość podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita, następnie odstawić do ostygnięcia.
Gdy masa ostygnie, wylać ją na biały krem. Całość ozdobić
kuleczkami Maltikeks.
Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę.
Tartę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Spędziliśmy razem bardzo miły dzień, goście się zajadali a
my byliśmy szczęśliwi, że wszystko im smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz