czwartek, 20 stycznia 2022

Powrót do pracy.

Powrót do pracy.

Czas wypoczynku dobiegł końca. Z jednej strony, trudno było wrócić do swoich obowiązków.
Z drugiej jednak, codzienność jest monotonna. Ważne, że dzień toczy się dobrze znanym rytmem, co daje nam poczucie stabilności i jako takiego spokoju. W pracy trwa podsumowanie roku. Wszyscy jacyś tacy zmęczeni nadmiernym spożywaniem posiłków i nie tylko. Dziewczyny ożywiły się trochę, kiedy temat naszych rozmów zmienił się z tych służbowych, na te całkowicie babskie. Znów opowiadałyśmy o tych „super” wyprzedażach, podwyżkach cen żywności i nie tylko. Ponarzekałyśmy sobie na nowe zasady podatków. Aby posłodzić sobie budzące się emocje  zjadłyśmy co do ostatniego okruszka
czekoladowy Pryncytorcik od Dr Gerarda. Tak więc postanowienie noworoczne z dietą bez słodyczy „poszło w dal”. Mało tego, wymieniłyśmy się świetnym przepisem na trufle domowej roboty. Mam zamiar w najbliższy weekend  własnoręcznie przekonać się o tak zachwalanym smakołyku. Chętnie podzielę się z wami przepisem na trufle z pryncypałkami o smaku orzechowym od Dr Gerarda.

Oto przepis dla zainteresowanych:

Trufle z gorzkiej czekolady.

 Składniki:

200g gorzkiej czekolady

100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

30g masła

1 łyżka rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

kakao, gorzka  czekolada (roztopiona lub starta na wiórki), posiekane lub zmielone migdały / orzechy, pokruszone wafelki Pryncypałki o smaku orzechowym od Dr Gerarda.

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie.
  2. Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki (u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w kakao, wiórkach czekoladowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach pokruszonych Pryncypałkach, lub w roztopionej gorzkiej czekoladzie. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki z kakao i potrząsając miską obtoczyć ją w kakao. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. Jeśli kulki mają być obtoczone w roztopionej czekoladzie należy je po uformowaniu ponownie schłodzić).
  3. Gotowe trufle przechowywać do paru dni w lodówce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz