Powrót do pracy.
Czas wypoczynku dobiegł końca. Z jednej strony, trudno było wrócić do
swoich obowiązków.
Z drugiej jednak, codzienność jest monotonna. Ważne, że dzień toczy się dobrze
znanym rytmem, co daje nam poczucie stabilności i jako takiego spokoju. W pracy
trwa podsumowanie roku. Wszyscy jacyś tacy zmęczeni nadmiernym spożywaniem
posiłków i nie tylko. Dziewczyny ożywiły się trochę, kiedy temat naszych rozmów
zmienił się z tych służbowych, na te całkowicie babskie. Znów opowiadałyśmy o
tych „super” wyprzedażach, podwyżkach cen żywności i nie tylko. Ponarzekałyśmy
sobie na nowe zasady podatków. Aby posłodzić sobie budzące się emocje zjadłyśmy co do ostatniego okruszka
czekoladowy Pryncytorcik od Dr Gerarda. Tak więc postanowienie noworoczne z
dietą bez słodyczy „poszło w dal”. Mało tego, wymieniłyśmy się świetnym
przepisem na trufle domowej roboty. Mam zamiar w najbliższy weekend własnoręcznie przekonać się o tak zachwalanym
smakołyku. Chętnie podzielę się z wami przepisem na trufle z pryncypałkami o
smaku orzechowym od Dr Gerarda.
Oto przepis dla zainteresowanych:
Trufle z
gorzkiej czekolady.
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
100g słodkiej, płynnej śmietany
30- 36%
30g masła
1 łyżka rumu, whisky lub likieru
pomarańczowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
kakao, gorzka czekolada
(roztopiona lub starta na wiórki), posiekane lub zmielone migdały / orzechy, pokruszone
wafelki Pryncypałki o smaku orzechowym od Dr Gerarda.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować
i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać
chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż
czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy
masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki
lub do czasu, aż masa zastygnie.
- Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki (u mnie o średnicy ok.
3cm) i obtaczać je w kakao, wiórkach czekoladowych, posiekanych lub
zmielonych migdałach/ orzechach pokruszonych Pryncypałkach, lub w
roztopionej gorzkiej czekoladzie. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie.
Kulki należy formować w miarę szybko. Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do
miseczki z kakao i potrząsając miską obtoczyć ją w kakao. Ręce regularnie
opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. Jeśli kulki mają być
obtoczone w roztopionej czekoladzie należy je po uformowaniu ponownie
schłodzić).
- Gotowe trufle przechowywać do paru dni w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz