poniedziałek, 31 stycznia 2022

Co to za smakołyk?



      Kiedy słyszymy jak ktoś rozmawia lub wymienia słowo trufla, to ja tak mam, że odbieram to jako pyszny cukierek oblany masą czekoladową. Zaraz mam przed oczami słodycze Dr Gerarda.
A to może być grzyb o jednym z najintensywniejszych aromatów. To podziemne workowce, które żyją w symbiozie z korzeniem drzew. Żeby mogły takie trufle rosnąć ziemia musi być próchniczna i dobrze napowietrzona. 
Nigdy nie skosztowałam tego typu trufli - jako grzyba, ale z tego co wiem z artykułów mają specyficzny zapach i aromat, opisywany jako ziemisty, piżmowy i cierpki smak. Widząc je na ilustracjach wogóle nie przypominają miękkich, delikatnych grzybów spotykanych w lesie. Nie posiadają ani trzonu, kapelusza i nitkowatej grzybni. Owocnia jest twarda, zbita i zdrewniała. Te właśnie trufle często są stosowane w kuchni jako dodatek do potraw lub jako przyprawa, np. makaron z truflami, kurczak nadziewany truflą, krem truflowy. 
Trufle są obfitym źródłem potasu, fosforu i siarki. 
Grzyby te są bardzo rzadko spotykane w Polsce. Trufle są pod ochroną i występują głównie we Włoszech, Francji i Hiszpanii. 
Natomiast w Polsce powstały ogrody truflowe, które są popularne w Europie. Zakładanie ogrodów truflowych w warunkach Polski jest nowym przedsięwzięciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz