Kiedy słyszymy jak ktoś rozmawia lub wymienia słowo trufla, to ja tak mam, że odbieram to jako pyszny cukierek oblany masą czekoladową. Zaraz mam przed oczami słodycze Dr Gerarda.
A to może być grzyb o jednym z najintensywniejszych aromatów. To podziemne workowce, które żyją w symbiozie z korzeniem drzew. Żeby mogły takie trufle rosnąć ziemia musi być próchniczna i dobrze napowietrzona.
Nigdy nie skosztowałam tego typu trufli - jako grzyba, ale z tego co wiem z artykułów mają specyficzny zapach i aromat, opisywany jako ziemisty, piżmowy i cierpki smak. Widząc je na ilustracjach wogóle nie przypominają miękkich, delikatnych grzybów spotykanych w lesie. Nie posiadają ani trzonu, kapelusza i nitkowatej grzybni. Owocnia jest twarda, zbita i zdrewniała. Te właśnie trufle często są stosowane w kuchni jako dodatek do potraw lub jako przyprawa, np. makaron z truflami, kurczak nadziewany truflą, krem truflowy.
Trufle są obfitym źródłem potasu, fosforu i siarki.
Grzyby te są bardzo rzadko spotykane w Polsce. Trufle są pod ochroną i występują głównie we Włoszech, Francji i Hiszpanii.
Natomiast w Polsce powstały ogrody truflowe, które są popularne w Europie. Zakładanie ogrodów truflowych w warunkach Polski jest nowym przedsięwzięciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz