Przyszła pora opowiedzieć o drugim dniu świąt Bożego Narodzenia czyli 26 grudnia. W ten dzień w końcu spotkaliśmy się całą rodziną! Przyjechały do nas obie córki ze swoimi rodzinami. Takie dni kochamy z mężem najbardziej. Obie wnuczki przeżywały swoje pierwsze w życiu Święta Bożego Narodzenia, bardzo się cieszę że mogły je spędzić również z nami. Oczywiście zaczęliśmy od obiadu, cały stół ponownie był zastawiony mnóstwem pysznych dań. Po obiedzie każdy był już pełen ale oczywiście na coś słodkiego i kawkę zawsze znajdzie się jeszcze miejsce. Na ten dzień przygotowaliśmy "Sernik z różową truskawkową pianką". Przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.
Składniki
Sernik:
- 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 100 g masła
- ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:
- 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 kg truskawek zblendowanych
- 300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier
waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć
miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w
mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć
ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami.
Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi
ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia
Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale
zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.
Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego
zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać,
wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki.
Ciasto było pyszne więc polecam każdemu wypróbować ten
przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz