niedziela, 30 stycznia 2022

Wspomnienie - Drugi dzień świąt


    Przyszła pora opowiedzieć o drugim dniu świąt Bożego Narodzenia czyli 26 grudnia. W ten dzień w końcu spotkaliśmy się całą rodziną! Przyjechały do nas obie córki ze swoimi rodzinami. Takie dni kochamy z mężem najbardziej. Obie wnuczki przeżywały swoje pierwsze w życiu Święta Bożego Narodzenia, bardzo się cieszę że mogły je spędzić również z nami. Oczywiście zaczęliśmy od obiadu, cały stół ponownie był zastawiony mnóstwem pysznych dań. Po obiedzie każdy był już pełen ale oczywiście na coś słodkiego i kawkę zawsze znajdzie się jeszcze miejsce. Na ten dzień przygotowaliśmy "Sernik z różową truskawkową pianką". Przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.

 

Składniki

Sernik:

  • 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • ciasteczka Maślane Listki dr Gerard

Pianka:

  • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 kg truskawek zblendowanych
  • 300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)

Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.

Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)

Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.

Zostawić do ostygnięcia

Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.

Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki.

 

Ciasto było pyszne więc polecam każdemu wypróbować ten przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz