poniedziałek, 24 stycznia 2022
Co to są trufle?
Kiedy zadamy sobie to pytanie, to przeważnie mamy na myśli coś słodkiego, coś co przypomina nam mały batonik.
W rzeczywistości może to być po prostu bardzo cenny grzyb, który rośnie pod ziemią. Trufle mają kształt kulisty i mają nie tylko wyjątkowe walory smakowe, lecz też właściwości zdrowotne. Były już doceniane przez Greków i Rzymian, którzy stosowali je jako afrodyzjaki. Te cenne grzyby występują w szerokości geograficznej od Hiszpanii, przez Europę aż do Chin. Za największe skupisko uważa się o francuskie Périgueux i włoski Piemont. W Polsce trufle są pod ochroną, więc dlatego to głównie nam się kojarzą z czymś słodkim.
W sklepie możemy bez problemu kupić trufle, właśnie te słodkie.
Miłośnikom własnych wyrobów polecam pyszne Trufle z gorzkiej czekolady z chrupiącymi kawałkami Pryncypałek -Dr Gerarda.
Przepis na takie pyszne trufle znajdziemy w internecie pod adresem:
https://drgerard.eu/trufle-z-gorzkiej-czekolady-z-chrupiacymi-kawalkami-pryncypalek/
/
Trufle z gorzkiej czekolady i Pryncypałek Dr Gerarda.
Potrzebne składniki:
Wafelki PryncyPałki Classic dr Gerard
175g gorzkiej czekolady
200ml gęstej śmietany 36%
50g masła
gorzkie kakao
Wykończenie:
200g gorzkiej czekolady
ulubiona posypka
Sposób przygotowania
Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w odpornej na ciepło misce. Śmietanę podgrzać w rondelku, aż się zagotuje, i przelać do miski z czekoladą. Dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie do masy czekoladowej dodać masło i dokładnie wymieszać, tak by powstała gładka masa. Jeżeli masa ma zbyt małą temperaturę i masło się nie rozpuszcza, można ją podgrzać w kąpieli wodnej. Przykryć miskę folią i wstawić na około 3 godziny do lodówki. Gdy masa stanie się sztywna, dodać pokruszone wafelki i delikatnie wymieszać szpatułką. Łyżeczką podzielić masę na porcje, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu obtoczyć w sypkim kakao i formować kulki. Ponownie schłodzić trufle w lodówce – przez 10-15 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić pozostałą czekoladę i odstawić, żeby przestygła. Zimne trufle zamaczać w czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia i posypać ulubioną posypką. Odstawić na bok, aż czekolada stężeje.
Życzę smacznego...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz