piątek, 21 stycznia 2022

Słodki prezent

Dzisiaj przygotowałam ciasto na kruchym, kakaowym spodzie z masą makową i masą serową oraz piernikami (serduszkami) z nadzieniem wieloowocowym i przezroczystą galaretką. Niepowtarzalny pomysł na słodki prezent dla Babci lub Dziadka z okazji ich Święta. Wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Kakaowe ciasto
-500 g mąki
-250 g margaryny
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 żółtka
-2 łyżki kakao
-2 łyżki śmietany

Masa serowa
-1 kg sera z wiaderka
-5 żółtek
-2 budynie śmietankowy
-4 łyżki cukru pudru
-pół szklanki rodzynek

Masa makowa
-puszka masy makowej z bakaliami 850 g
-5 białek

Dodatkowo
-pierniki od Dr Gerard z nadzieniem wieloowocowym pół opakowania
-2 galaretki przezroczyste o smaku wieloowocowym

Sposób przygotowania: kakaowe ciasto: z podanych składników zagniatam ciasto. Owijam folią i schładzam, a następnie wałkuję i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 15 minut. Masa serowa: do masy serowej dodaję żółtka, cukier oraz budyń i miksuję na gładką masę. Na końcu dodaję rodzynki i mieszam. Masa makowa: białka ubijam na sztywną pianę i mieszam z masą makową. Galaretki przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiam do tężenia. Na podpieczony spód wykładam masę makową, a następnie masę serową i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 50 minut. Upieczone ciasto odstawiam do całkowitego wystudzenia. Na zimnym serniku rozkładam pierniki w kształcie serduszek od Dr Gerarda. Na wierzch wykładam tężejącą galaretkę. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a szeroki asortyment gwarantuje, że każdy znajdzie idealne słodycze na każdą okazję. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz