Dzień babci obchodzimy 21 stycznia, a 22 stycznia Dzień Dziadka. W tym roku te święta wypadają pod koniec tygodnia. Historia tego święta rozpoczęła się w 1964r. Tygodnik Kobieta i Życie zaproponowali uczczenie babci. Potem zaczęto składać życzenia dziadkom. W innych państwach to święto jest obchodzone w różnych terminach. Co roku chodziliśmy na występy wnuków do przedszkola. Teraz ze względu na panujący wirus nie byliśmy na tych uroczystościach. Natomiast postanowiłam przywitać naszych wnuków smacznym ciastem. Trochę było pracy przy pieczeniu, ale warto było. Teraz skuszę się na podanie przepisu.
Biszkopt;
5 jaj, ¾ szk. mąki pszennej, ½ szk. Mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia ½ szk. Cukru, 1 łyżka oleju i łyżka octu.
Masa budyniowa
2 szk. mleka, 3 żółtka, 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru. Dodatkowo kostka masła, biszkopty o smaku morelowym produkcji Dr. Gerarda, 2 galaretki brzoskwiniowe, dżem brzoskwiniowy domowej roboty.
Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie ugotować budyń i przykryć go, by nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć bardzo dokładnie na puszystą masę i stopniowo dokładać wystudzony budyń. Ugotować galaretki według opisu. Biszkopt posmarować dżemem. Potem wyłożyć masę budyniowy. Każde ciastko Dr. Gerarda przekroić na połowę i i częścią krojoną włożyć do masy. Wierzch zalałam tężącą galaretką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz