niedziela, 30 stycznia 2022

Wspomnienie - Sylwester

 

Dziś pora na moje ostatnie wspomnienie z urlopu, a jest nim ostatni dzień grudnia czyli sylwester! Zaprosiliśmy z mężem znajomych na godzinę 19:00 aby wspólnie z nami świętowali nowy rok. Od rana mieliśmy dużo czasu, więc zaczęłam robić jedzenie na wieczór, podzieliłam pracę na mnie i męża aby wszystko poszło sprawnie. Mąż zajął się przygotowaniem mięsa oraz zakąsek, a ja tym co najbardziej lubię czyli słodkimi przekąskami. Standardowo zrobiłam sernik, na talerzu przygotowałam słodycze do przegryzienie od dr Gerarda takie jak: czekoladowy Pryncytorcik, Pryncypałki o smaku orzechowym, ciastka kruche korzenne Cookie Man. Poza tymi pysznościami postawiłam również na co bardziej wykwintnego i wyszukanego a mianowicie "Panna Cotta pistacjowa" z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.

 

SKŁADNIKI:

  • 150g pistacji łuskanych, niesolonych
  • 60g cukru pudru
  • 40g oleju roślinnego
  • 4 płatki żelatyny (8g)
  • 80g cukru
  • 500ml śmietanki 30%
  • Pistacje do dekoracji
  • Listki mięty lub bazylii
  • 1 opakowanie ciasteczek Dr Gerard Cookie Man 95g
  • 6 niewielkich foremek (może być również kieliszek do wina lub średniej wielkości szklanka)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do pojemnika od blendera wrzucić pistacje, cukier puder oraz olej – blendować do momentu uzyskania gładkiej pasty.

Z opakowania odłożyć 6 ciasteczek Cookie Man do dekoracji. Resztę ciasteczek drobno pokruszyć i podzielić na dwie równe porcje.

Przygotować foremki na Panna Cotta i wysypać ich dno jedną porcją pokruszonych ciasteczek.

Następnie do rondelka średniej wielkości dodać śmietankę oraz cukier, podgrzać (ważne – nie zagotowujemy śmietanki, tylko dobrze ją podgrzewamy – czas na ogniu to około 5 minut). W międzyczasie płatki żelatyny namoczyć w miseczce z zimną wodą. Następnie do dużej miski wlać uzyskaną pastę z pistacji, ciągle mieszając należy powoli dolewać do niej śmietankę. Po uzyskaniu gładkiej masy, przelać ją do wcześniej przygotowanych foremek.

Przygotowany deser należy odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem posypać Panna Cotte rozkruszonymi ciasteczkami i pistacjami a następnie udekorować Cookie Man’em oraz dodać listki mięty lub bazylii.

 

Goście przyszli punktualnie i zaczęliśmy zabawę. Tańczyliśmy, śmialiśmy się i rozmawialiśmy do białego rana a goście zachwycali się pysznościami które przygotowaliśmy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz