Orzechy i ciasteczka.
Uwielbiam chrupać orzechy. Mogłabym podjadam je garściami wciągu dnia. Lubię również
połączenie orzechowego smaku z kremami do ciast i lodów. A już połączenie
słodyczy z orzechami to dla mnie prawdziwa przyjemność. Ten wyjątkowy smak chrupiącego
wafelka Pryncypałka o smaku orzechowym
od Dr Gerarda to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sporo słodyczy od Dr
Gerarda łączy ten aksamitny czekoladowy
smak z kawałkami orzechów. Sami możemy stworzyć prosty deser
wykorzystując np. czekoladowy Pryncytorcik, ozdabiając go niewielkim kleksem
bitej śmietany posypanej posiekanymi orzechami. Proste, szybkie i smaczne.
Pamiętajmy, że orzechy to także zdrowa żywność i niezbędny element
zbilansowanej diety. Orzechy to bogactwo składników odżywczych. Źródło
błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Do najzdrowszych orzechów zaliczane są
migdały, orzech włoskie, orzechy makadamia i orzech brazylijskie korzystnie
wpływają na nasz układ krążenia. Zdrowe odmiany orzechów zawierają
przeciwutleniacze , takie jak witamina E. To pomaga wzmocnić układ
odpornościowy. Bogactwo tłuszczy jedno -nienasyconych zawartych w orzechach nie
stanowi zagrożenia dla naszego organizmu, jak np. tłuszcze nasycone znajdujące
się w przetworzonej żywności. Naturalnie występujące tłuszcze w wyżej
wymienionych orzechach mogą obniżać poziom cholesterolu, regulować poziom cukru
we krwi i dostarczać innych cennych składników odżywczych. Ponadto garść
orzechów zjadana dziennie może podnieść poziom dobrego cholesterolu we krwi.
Zmniejszą ryzyko chorób serca, pomagają w utracie wagi. Zawarte cenne składniki
odżywcze, takie jak magnez, miedź i witamina E wspomagają nasz organizm w walce
z chorobami. „Orzechy to potęga przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze, w tym
polifenole zawarte w orzechach, wpływają na stres oksydacyjny poprzez
neutralizację wolnych rodników - niestabilnych cząsteczek, które mogą powodować
uszkodzenie komórek i zwiększać ryzyko chorób przewlekłych i nowotworowych.
Badania wykazały, że orzechy włoskie mają większą zdolność do zwalczania
wolnych rodników niż ryby. Badania pokazują również, że przeciwutleniacze
zawarte w orzechach włoskich i migdałach mogą chronić tłuszcze w komórkach
organizmu przed uszkodzeniem przez utlenianie’.
Żródło: Katarzyna Pawlikowska - Łagód
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz