niedziela, 30 stycznia 2022

Orzechy i ciasteczka.

Uwielbiam chrupać orzechy. Mogłabym podjadam je  garściami wciągu dnia. Lubię również połączenie orzechowego smaku z kremami do ciast i lodów. A już połączenie słodyczy z  orzechami  to dla mnie prawdziwa  przyjemność. Ten wyjątkowy smak chrupiącego wafelka Pryncypałka o smaku orzechowym  od Dr Gerarda to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sporo słodyczy od Dr Gerarda  łączy ten aksamitny czekoladowy smak z  kawałkami orzechów.  Sami możemy stworzyć prosty deser wykorzystując np. czekoladowy Pryncytorcik, ozdabiając go niewielkim kleksem bitej śmietany posypanej posiekanymi orzechami. Proste, szybkie i smaczne. Pamiętajmy, że orzechy to także zdrowa żywność i niezbędny element zbilansowanej diety. Orzechy to bogactwo składników odżywczych. Źródło błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Do najzdrowszych orzechów zaliczane są migdały, orzech włoskie, orzechy makadamia i orzech brazylijskie korzystnie wpływają na nasz układ krążenia. Zdrowe odmiany orzechów zawierają przeciwutleniacze , takie jak witamina E. To pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Bogactwo tłuszczy jedno -nienasyconych zawartych w orzechach nie stanowi zagrożenia dla naszego organizmu, jak np. tłuszcze nasycone  znajdujące  się w przetworzonej żywności. Naturalnie występujące tłuszcze w wyżej wymienionych orzechach mogą obniżać poziom cholesterolu, regulować poziom cukru we krwi i dostarczać innych cennych składników odżywczych. Ponadto garść orzechów zjadana dziennie może podnieść poziom dobrego cholesterolu we krwi. Zmniejszą ryzyko chorób serca, pomagają w utracie wagi. Zawarte cenne składniki odżywcze, takie jak magnez, miedź i witamina E wspomagają nasz organizm w walce z chorobami. „Orzechy to potęga przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze, w tym polifenole zawarte w orzechach, wpływają na stres oksydacyjny poprzez neutralizację wolnych rodników - niestabilnych cząsteczek, które mogą powodować uszkodzenie komórek i zwiększać ryzyko chorób przewlekłych i nowotworowych.
Badania wykazały, że orzechy włoskie mają większą zdolność do zwalczania wolnych rodników niż ryby. Badania pokazują również, że przeciwutleniacze zawarte w orzechach włoskich i migdałach mogą chronić tłuszcze w komórkach organizmu przed uszkodzeniem przez utlenianie’.

 

 

 

 

Żródło: Katarzyna Pawlikowska - Łagód

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz