środa, 26 stycznia 2022

Smaczne kuleczki czekoladowe.

          Wczoraj odwiedziła nas sąsiadka, przyniosła własnej roboty kulki czekoladowo – orzechowe. Przyznam, że bardzo mi smakowały. Wyczuwałem lekki aromat alkoholu i obecność wafelków. Były to trufle, do których sąsiadka wykorzystała masło czekoladowe i Pryncypałki o smaku orzechowym firmy Dr Gerard. Wszedłem w Internet w poszukiwaniu informacji o truflach. Dowiedziałem się, że są to grzyby, nawet jadalne. Podobno są to najdroższe jadalne grzyby, zupełnie tego nie rozumiem, dlaczego? Wyglądają zupełnie nie apetycznie, w dodatku rosną pod ziemią. Jednak te kuleczki od sąsiadki w przeciwieństwie do tych naturalnych były apetyczne i smaczne. Małe kulki obtoczone pokruszonymi orzechami i wafelkami. Musiałem znaleźć przepis na te słodycze. Szukając receptury zjadłem ciastka kruche korzenne Cookie Man i nadal mi ślinka ciekła. Znalazłem taki, wydał mi się ciekawy:

Składniki

  • 150g wafelków Pryncypałki orzechowe
  • 4 łyżki masła czekoladowego
  • ½ kg sera mascarpone
  • 150g orzechów laskowych
  • 75ml likieru lub rumu
  • 50ml śmietanki 30 – tki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Kakao i cukier puder oraz orzechy, migdał do wnętrza trufli.

Wykonanie

            W misce mieszamy ser, masło, rum i śmietankę do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli nie mamy prażonych orzechów, musimy sami to zrobić. Prażenie polega na podgrzaniu orzechów na patelni, następnie z ciepłych orzechów za pomocą ściereczki usuwamy resztki skórki. Kolejnym krokiem jest wystudzenie a potem zmiksowanie orzechów tak, aby zostały małe kawałki (nie proszek). Gdy orzechy stygną, zmiksować Pryncypałki na taką wielkość jak orzechy. Pokruszone wafelki i orzechy mieszamy i dzielimy na trzy części. Jedną porcję wrzucamy do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę następnie wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie z masy formujemy niewielki kulki (do środka możemy włożyć cały orzech lub migdał). Pozostałe dwie części mieszaniny wafli i orzechów wsypujemy do miski. Gotowe kuleczki odkładamy do tej miski z mieszaniną, dokładnie otaczamy nią trufle (można jeszcze obtoczyć w kakao i cukrze pudrze). Tak przygotowane wkładamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy je kwadrans po wyjęciu z lodówki.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz