Wczoraj
odwiedziła nas sąsiadka, przyniosła własnej roboty kulki czekoladowo –
orzechowe. Przyznam, że bardzo mi smakowały. Wyczuwałem lekki aromat alkoholu i
obecność wafelków. Były to trufle, do których sąsiadka wykorzystała masło
czekoladowe i Pryncypałki o smaku orzechowym firmy Dr Gerard. Wszedłem w
Internet w poszukiwaniu informacji o truflach. Dowiedziałem się, że są to
grzyby, nawet jadalne. Podobno są to najdroższe jadalne grzyby, zupełnie tego
nie rozumiem, dlaczego? Wyglądają zupełnie nie apetycznie, w dodatku rosną pod
ziemią. Jednak te kuleczki od sąsiadki w przeciwieństwie do tych naturalnych
były apetyczne i smaczne. Małe kulki obtoczone pokruszonymi orzechami i
wafelkami. Musiałem znaleźć przepis na te słodycze. Szukając receptury zjadłem
ciastka kruche korzenne Cookie Man i nadal mi ślinka ciekła. Znalazłem taki,
wydał mi się ciekawy:
Składniki
- 150g wafelków Pryncypałki orzechowe
- 4 łyżki masła czekoladowego
- ½ kg sera mascarpone
- 150g orzechów laskowych
- 75ml likieru lub rumu
- 50ml śmietanki 30 – tki
- 3 łyżki cukru pudru
- Kakao i cukier puder oraz orzechy, migdał do wnętrza trufli.
Wykonanie
W misce mieszamy ser, masło, rum i śmietankę do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli nie mamy prażonych orzechów, musimy sami to zrobić. Prażenie polega na podgrzaniu orzechów na patelni, następnie z ciepłych orzechów za pomocą ściereczki usuwamy resztki skórki. Kolejnym krokiem jest wystudzenie a potem zmiksowanie orzechów tak, aby zostały małe kawałki (nie proszek). Gdy orzechy stygną, zmiksować Pryncypałki na taką wielkość jak orzechy. Pokruszone wafelki i orzechy mieszamy i dzielimy na trzy części. Jedną porcję wrzucamy do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę następnie wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie z masy formujemy niewielki kulki (do środka możemy włożyć cały orzech lub migdał). Pozostałe dwie części mieszaniny wafli i orzechów wsypujemy do miski. Gotowe kuleczki odkładamy do tej miski z mieszaniną, dokładnie otaczamy nią trufle (można jeszcze obtoczyć w kakao i cukrze pudrze). Tak przygotowane wkładamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy je kwadrans po wyjęciu z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz