środa, 19 stycznia 2022

Orzecchy i ich właściwości

orzechy i ich właściwości Orzechy dostarczają nam cennych kwasów, błonnika, witaminy E witaminy z grupy B oraz składników mineralnych jak fosfor, cynk i sód. Jednak różnice w zawartości poszczególnych składników, w różnych rodzajach orzechów są spore. Jedzenie orzechów wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy. Wpływa korzystnie na krążenie, wpływa na pracę mózgu i zmniejsza ryzyko cukrzycy, zawału serca i udaru mózgu, oraz niektórych nowotworów. Producent słodkości jakim jest Dr Gerard wykorzystuje orzechy migdałów do produkcji marcepanu , pistacje do wyrobu pysznego panna co ta. Wykorzystuje też orzeszki do bloków czekoladowych oraz różnych kremów. Większość z nas lubi po prostu pojadać orzechy. Same są zdrową przekąską. Bardziej wymagający dodają ich do sałatek, wykorzystują jako panierkę, czy dodatek do pesto. Orzechy możemy na przykład mielić do mąki, prażyć, zapiekać. Do orzechów jadalnych zalicza się orzechy laskowe migdały, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy piniowe i orzechy włoskie. Często orzechy ziemne są również zaliczane do tej grupy, ale nie jest to właściwe, ponieważ są one rośliną strączkową. Dr Gerard wykorzystuje orzechy orzeszki laskowe do masy , która jest wykorzystana do produkcji pysznych pryncypałek o smaku orzechowym . dużą furorę też zrobił przesmaczny pryncy torcik czekoladowy, który wyśmienicie nadaje się do popołudniowych deserów z kawką przy ciepłym kominku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz