czwartek, 27 stycznia 2022

Deser serowo-herbatnikowy.

Za oknem zimowa plucha, więc na spacery nie zawsze jest ochota. W taki czs to najlepiej smakuje kawa i coś słodkiego do niej. Mogą to być najlepsze słodycze Dr Gerarda, ale równie dobre jest coś przygotowane na bazie herbatników Dr Gerarda. Zamiast piec biszkopt możemy wykorzystać np. herbatniki Listki Krucze Kakaowe -Dr Gerarda. Polecam przygotowanie takiego deseru, który wyśmienicie będzie smakował te zimowe wieczory. Deser serwo herbatnikowy. Składniki: opakowanie herbatników Listki Kruche kakowe -Dr Gerarda. Krem: 600 ml śmietanki 30% 375 g sera mascarpone 7 łyżek cukru pudru 2 opakowania śmietanfixu Dodatkowo: 200 g herbatników Ring Maślane -Dr Gerarda. Sposób wykonania: Przygotowujemy krem. W misce umieszczamy ser i śmietankę i ubijamy na sztywno. Dadajem cukier puder wymieszany ze śmietanfixsem i jeszcze trochę razem ubijamy. Otrzymany krem dzielimy na dwie części. Ok. 50 g ciasteczek Ring blenderem mielimy na puch, a pozostałe kruszymy na małe kawałki. Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze okładamy obok siebie herbatniki Listki Kakaowe. Następnie wykładamy jedną część kremu, na który okładamy pozostałe herbatniki Listki Kakaowe. Do drugiej części kremu dodajemy pokruszone herbatniki Ring i dokładnie mieszamy. Tak otrzymanym kremem ciastkowym przykrywamy warstwę herbatników. Wierzch oprószamy sproszkowanymi herbatnikami Ring -Dr Gerarda. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki by deser nam trochę stężał. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz