niedziela, 30 stycznia 2022

Roczek starszej wnuczki

    W drugiej połowie stycznia odbył się roczek mojej starszej wnuczki. Jak ten czas szybko leci jeszcze niedawno świętowaliśmy jej przyjście na świat. Malutka potrafi już chodzić, mówi mama tata, baba. Umie klaskać, machać, przybijać piątkę i pokazywać paluszkiem. Jesteśmy z niej tacy dumni. Roczek odbył się w restauracji, tam zjedliśmy obiad, deser oraz tort. Niektórzy goście zostali na noc u córki ponieważ przyjechali z daleka. Dlatego wcześniej córka poprosiła mnie o przygotowanie ciasta które chciała mieć jako poczęstunek w domu. Zastanawiałam się co przygotować i zdecydowałam się na "Puszysty sernik z ricottą". Przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.

 

SKŁADNIKI:

  • 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
  • 100g roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 400g ricotty
  • 150g cukru
  • 200g śmietanki 30% – do ubicia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 płatki żelatyny (6g)
  • Owoce sezonowe do dekoracji
  • Świeża mięta
  • Forma (20×20)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.

W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.

Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.

Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty.

 

Córka była szczęśliwa, że pomogłam jej w przygotowaniu, a ciasto bardzo smakowało gościom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz