Biszkopt
-5 jajek
-150 g cukru
-80 g mąki tortowej
-80 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 jajek
-150 g cukru
-80 g mąki tortowej
-80 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
-1l mleka
-2 budynie o smaku piernika
-5 łyżek cukru
-kostka masła lub margaryny
-1l mleka
-2 budynie o smaku piernika
-5 łyżek cukru
-kostka masła lub margaryny
Krem
-500 ml śmietanki 30%
-250 g serka mascarpone
-250 g jogurtu kawowego
-100 ml bardzo mocnej kawy
-70 g cukru pudru
-22 g żelatyny
-100 ml wody
-500 ml śmietanki 30%
-250 g serka mascarpone
-250 g jogurtu kawowego
-100 ml bardzo mocnej kawy
-70 g cukru pudru
-22 g żelatyny
-100 ml wody
Dodatkowo
-kruche kakaowe ciasteczka Christmas Trees od Dr Gerard z kremem śmietankowym opakowanie
-25 g startej czekolady mlecznej
-kruche kakaowe ciasteczka Christmas Trees od Dr Gerard z kremem śmietankowym opakowanie
-25 g startej czekolady mlecznej
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem, dodaję po żółtku i ubijam. Dodaję przesiane mąki z proszkiem i mieszam, a następnie przelewam do blaszki (około 24/36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu studzę, a następnie umieszczam ponownie w blaszce. Masa: gotuję budyń na mleku z cukrem, ściągam z palnika, dodaję masło i mieszam. Po lekkim przestudzeniu wylewam na biszkopt, na masie rozkładam kruche kakaowe ciasteczka Christmas Trees od Dr Gerard z kremem śmietankowym. Krem: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam z pudrem i serkiem na puszysty krem. Na końcu wlewam przestudzoną żelatynę i miksuję do połączenia. Gotowy krem wykładam na kruche kakaowe ciasteczka Christmas Trees. Wierzch posypuję startą czekoladą. Ciasto podaję po dokładnym schłodzeniu i z dodatkiem ulubionej kawy lub herbaty. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz