czwartek, 29 października 2020

Coś na weekend

Pani Krysia lubi dwie rzeczy, czytać książki oraz do czytania chrupać sobie coś słodkiego. Akurat zbliża się weekend i na tą okoliczność do czytania postanowiła upiec wypiek ze swojej ulubionej stronki Dr Gerarda i oto na jaki się zdecydowała, a może i wy też się zdecydujecie.

Składniki

Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):

• 100 g zimnego masła

• 1 jajko

• 160 g mąki pszennej tortowej

• 80 g cukru pudru

Zalewa śmietankowa:

• 100 ml śmietanki kremówki

• 100 g jogurtu naturalnego

• 50 g cukru

• 2 jajka

• 20 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

• ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda

Polewa czekoladowa:

• 30 g masła

• 1 łyżka cukru

• 1 łyżka mleka

• 1 łyżka naturalnego kakao

Sposób przygotowania

\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.

Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.

Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz