Przygotowałam wczoraj sernik z budyniem, piernikami, polewą i orzechami. Smakował rewelacyjnie. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:
Ciasto
-1,5 szklanki mąki pszennej
-200 g masła
-2 żółtka
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżki śmietany 18%
Sernik
-1 kg sera 3-krotnie mielonego
-1 szklanka cukru
-5 jajek
-1 budyń śmietankowy
-kilka kropel aromatu śmietankowego
Budyń
-2 budynie czekoladowe z cukrem
-3 szklanki mleka
Polewa
-200 g gorzkiej czekolady
-100 ml śmietanki 30%
Dodatkowo
-pierniki Gingerbreads od Dr Gerard opakowanie
-100 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania: ciasto: zimne masło siekam z mąką, dodaję cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatam na gładkie ciasto i schładzam godzinę w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepiam dno blaszki (24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekam około 12 minut w 180 stopniach. Budyń: proszek budyniowy mieszam w szklance mleka. Pozostałe mleko gotuję i mieszam z rozrobionym budyniem. Gotuję mieszając, gorący budyń wylewam na podpieczony spód i rozkładam pierniki Gingerbreads od Dr Gerard. Sernik: żółtka ucieram z cukrem na puch, dodaję porcjami ser, aromat śmietankowy i proszek budyniowy. Na końcu łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Sernik wylewam na pierniki i piekę 70 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzę. Polewa: czekoladę siekam, dodaję śmietankę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylewam na zimny sernik. Orzechy siekam i posypuję wierzch. Gotowy sernik wstawiam do lodówki, najlepiej smakuje gdy jest schłodzony. Niezwykłe połączenie smaków. Wypróbuj koniecznie. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz