czwartek, 29 października 2020

Odwiedziny sąsiadów

Pewnego dnia pomyślałem czy by nie zrobić jakiegoś pysznego ciasta. Po myślałem o serniku.Poszedłem więc na zakupy po potrzebne składniki. Przy okazji kupiłem też słodycze od firmy Doktora Gerarda. Zrobiłem więcSernik nowojorski na spodzie z ciasteczek wit’AM i z solonym karmelem strony Doktora Gerarda. Jak bym coś przeczuwał bo po południu przyszli sąsiedzi na kawę. Nawet z żoną byłem zadowolony.Zrobiłem kawę po dałem ciasto zresztą które bardzo sąsiadom smakowało. Rozmawialiśmy o wszystkim i oniczym, po prostu luźna rozmowa. Składniki Spód: • 300 g ciasteczek wit’AM dr Gerard • 75 g roztopionego masła Masa serowa: • 1 kg sera na sernik • 2 jajka • 250 g cukru • 3 łyżki mąki • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego • skórka i sok z jednej cytryny • 300 ml kwaśnej śmietany Solony karmel: • 100 g cukru • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany • sól morska Sposób przygotowania Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ranty posmarować masłem. Pozostałe masło roztopić i dokładnie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami wit’AM dr Gerard. Gotową masą wyłożyć tortownicę, mocno ugnieść, piec przez 10 minut w 180 stopniach i odstawić do wystygnięcia. Za pomocą miksera wymieszać ser, aż będzie puszysty (około 2 minut), potem stopniowo wsypywać cukier, a potem mąkę. Cały czas mieszając, dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz jajka (jedno po drugim). Na koniec wszystko wymieszać ze śmietaną – na tyle długo, by całość była puszysta. Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto do wystygnięcia przez 2 godziny, żeby sernik nie „usiadł”. Gdy ciasto już wystygnie, delikatnie wyjąć je z formy. Solony karmel Do małego rondelka wsypać 1/3 ilości cukru na karmel. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas pilnując, żeby się nie przypalił, a gdy zacznie się karmelizować, lekko potrząsnąć rondelkiem i dodać kolejną partię cukru. Gdy cały się rozpuści, zdjąć z gazu i od razu dodać śmietanę, szybko i dokładnie wymieszać tak, by nie było grudek (jeżeli jakieś zostały, postawić rondelek na palniku i dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą). Po uzyskaniu jednolitej masy, należy znów ją podgrzać, cały czas mieszając, aż osiągnie konsystencję karmelu i dodać sól. Za pomocą łyżki lub noża nanieść ciepły karmel na wystudzone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz