środa, 28 października 2020

Szybko i słodko

 

     Jutro z mężem obchodzimy rocznicę ślubu, zaprosiliśmy nasze dorosłe dzieci i ukochanego wnusia. Wymyśliłam fantastyczne ciasto bez pieczenia z owocami na ciastkach kremówkach od Dr Gerarda. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży wyciśnięty sok z pomarańczy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające na taką naszą rodzinną okazję idealne, bo szybkie w zrobieniu. 

Składniki

-ciastka kremówki dekorowane Dr Gerarda

-800 g świeżych owoców (według gustu smakowego)

-1 i 1/4 szklanki konfitur lub dżemu o podobnym smaku do owoców

-2/3 szklanki świeżego soku pomarańczowego

-1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%

-3 łyżki cukru pudru

-500 g serka mascarpone

-1 galaretka dopasowana do smaku owoców

Blaszkę wykładamy folią spożywczą.Sok pomarańczowy dokładnie mieszamy z konfiturą. Jak mamy większe owoce kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki. Do serka mascarpone dodajemy likier i krótko miksujemy do połączenia składników. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do niej serek i mieszamy mikserem. 

Dno blaszki wykładamy ciastkami kremówkami dekorowanymi Dr Gerarda i polewamy je połową konfitur z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone i wyrównać. Na krem wykładamy swoje ulubione owoce. Na owoce kładziemy jeszcze raz ciastka kremówki dekorowane i polewamy je resztą konfitur z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem. Blaszkę wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczam w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. 

Lekko tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta i blaszkę znów wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Myślę że dzieciom będzie taki deser odpowiadał, ponieważ nasza rodzinka pochłania wszystko co jest słodkie😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz