piątek, 30 października 2020

Mała porcja słodkości

Na dzisiejszy deser przygotowałam jedno z moich ulubionych ciast, które wzbogaciłam dodatkowo kruchymi ciastkami moczonymi w kawie. Ciasto wyszło przepyszne. Chcecie spróbować? Zapraszam na małą porcję słodkości. Oto niezbędne składniki:

Ciasto 

-75 g masła

-160 g cukru

-3 łyżki miodu

-1 duże jajko

-1 czubata łyżeczka sody

-1 łyżka rozpuszczalnej kawy

-400 g mąki pszennej


Masa

-500 ml mleka

-150 g cukru

-4,5 łyżki błyskawicznej kaszki manny

-250 g masła


Polewa

-100 g gorzkiej czekolady

-2 łyżki oleju


Dodatkowo 

-ciastka Listki kruche od Dr Gerard opakowanie 

-150 ml gorącej wody

-1 łyżka kawy


Sposób przygotowania: ciasto: do rondelka wkładam masło, dodaję cukier, kawę, miód i gotuję. Ściągam z palnika, wsypuję mąkę, sodę i mieszam do uzyskania odchodzącego od ścianek rondelka ciasta. Odkładam do przestygnięcia, wbijam jajko i wyrabiam na jednolite ciasto, dzielę na dwie równe części, wykładam do dwóch form (30/25 cm), posypuję leciutko mąką i rozprowadzam równomiernie w formie. Piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa: do garnka wlewam mleko, wsypuję cukier, kaszkę mannę i mieszając doprowadzam do wrzenia, mieszając, gotuję 3-4 minuty. Kaszkę studzę. Masło ucieram mikserem dodając porcjami zimną kaszkę. Poncz: do 150 ml gorącej wody wsypuję 1 łyżkę kawy, mieszam i studzę. Polewa: w rondelku gotuję szklankę wody. Do miski wkładam połamaną czekoladę, dodaję olej i miskę stawiam na rondelku z wrzącą wodą na około 3 minuty i mieszam do połączenia się składników. Przełożenie: na pierwszy blat ciasta wykładam połowę masy, ciastka Listki kruche moczę w kawie, układam jedno obok drugiego i wykładam resztę masy, przykrywam drugim blatem ciasta, a wierzch równomiernie smaruję gorącą polewą. Doskonałe do popołudniowej kawki. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze, a wypieki niepowtarzalne. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz