Jak zawsze i tym razem pomoc w postaci Dr Gerarda jest u mnie zawsze pod ręką, w postaci pełnoziarnistych ciasteczek zbożowych. Upiekłam tym razem wersję z czekoladą. Wyłożyłam na dno blaszki pełnoziarniste ciasteczka, ponieważ są niezawodne i zawsze pod ręką w moim domu kiedy chcę coś kolwiek szybciutko upiec. Całość smaczna, kwaskowata i mało słodka. Jak ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast to polecam.
Składniki
-pełnoziarniste ciastka zbożowe Dr Gerarda
Nadzienie
-750 ml mleka
-100 g cukru
-2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
-500 g porzeczek czerwonych mrożonych
Kruszonka
-150 g mąki pszennej
-90 g masła
-20 g czekolady
-50 g cukru
-20 dkg kakao
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastka zbożowe. Przygotować kruszonkę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną czekoladę połączyć z pozostałymi składnikami na kruszonkę i zagnieść. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
Porzeczki odmrozić i osuszyć. Odstawić na bok. Ugotować budyń. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniem. Resztę mleka wymieszać dokładnie z budyniem. Pozostałą część mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń, szybko mieszając aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje.
Na zbożowe ciasteczka rozłożyć porzeczki, zalać letnim budyniem. Na górę posypać kruszonkę. Włożyć do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopniach aż kruszonka się zarumieni.
Pychotka nie do opisania dzięki Dr Gerardowi i jego produktami, które mam zawsze pod ręką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz