sobota, 31 października 2020

Kwarantanna dzień trzeci - Tarta śmietankowa z PryncyPałkami

 

Trzeci dzień kwarantanny rozpoczął się tak samo jak pierwszy i drugi… Zaczynam się powoli nudzić. Najgorsze jest to, że mieszkam w bloku i nie mam ogrodu na który mogłabym wyjść i cieszyć się świeżym powietrzem. Przez ostatnie dni zdążyła posprzątać mieszkanie, aż się błyszcz więc nie mogę kolejny dzień tego robić. Tak więc tuż po śniadaniu i kawie od razu zabrałam się za książkę Remigiusza Mroza. Poczytałam około dwóch godzin, po czym przyszła pora na koljne wypieki z przepisów dr Gerarda. Tak więc zaczęłam przeglądać stronę i przepis na dziś to: Tarta śmietankowa z PryncyPałkami 

Składniki

Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):

  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru

Zalewa śmietankowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda

Polewa czekoladowa:

  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Sposób przygotowania

\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz