To popularne ciasto jest bohaterem niektórych weekendów w naszym domu, a pomoc Dr Gerarda jest niezawodna. Z Dr Gerardem można "popłynąć". Nie znam nikogo komu by ten deser nie smakował, a może znajdzie się ktoś taki? Jest to deser nie dla liczących sobie kalorie, ale z kolei raj dla smakoszy słodkości.
Składniki
- Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit'am Dr Gerarda
-1 litr mleka
-3 łyżki żelatyny
-1 cukier waniliowy
-25 dkg masła
-1 szklanka mąki pszennej
-1 op. budyniu śmietankowego
-1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
-1 jajko
-1 puszka mleka skondensowanego
-1 kostka masła
-1/2 l śmietany 30%
-1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
-Ciastka kremówka dekorowana Dr Gerarda
Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko. Roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem i 1 cukrem waniliowym. Do gotującego mleka, wolno wlewamy roztrzepane jajko z mąką. Ciągle mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Rozcieramy kostkę masła i powoli dodajemy do niej ostudzony budyń. Do uzyskanej masy można dodać 2 łyżki rumu lub dowolnego alkoholu.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy i łączymy z ostudzoną żelatyną.
Ciasto przekładamy warstwami. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy kładziemy na spód pełnoziarniste ciastka Vit'am, na nie masę budyniową, następnie ciastka kremówki dekorowane, masę kajmakową znów ciastka kremówki Dr Gerarda, śmietanę a na wierzch posypujemy startą gorzką czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz